Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Effektiva läkemedel stoppas

Annons

Läkemedel som gett hopp till patienter som har neurologiska sjukdomar som MS och Parkinsons, är så pass dyra att vissa nu stoppas på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
– Just nu är det i alla fall ett stopp, vilket är en första varningssignal att det här systemet kanske inte kommer att hålla, säger Björn Holmberg, chef på Sahlgrenska motorikcentrum som behandlar Parkinsonpatienter.

Enligt Holmberg kan detta innebära att vissa patienter får vänta på närmare besked men han meddelar samtidigt att än så länge har ingen patient farit illa på grund av detta men om det fortsätter så&nbspser han&nbspen viss risk att det kan bli så. Bakom alla läkemedel döljer sig åratals forskning och stora utgifter, pengar som läkemedelsföretagen nu vill hämta hem.&nbspEtt exempel på ett dyrt&nbspläkemedel är&nbspDuodopa som ges till vissa patienter med Parkinson,&nbspsom kostar 1 000 kronor per patient och dag. Björn Holmberg medger att det är en dyr behandling men han anser även att det ger effekt.
– I enstaka fall händer det att man till och med kan få en patient att vara kvar i arbete, men i många fall handlar det om att kunna bo kvar hemma, att inte behöva åka in och ut på sjukhus.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.