Forum Neuropsykiatriskt funktionshinder (NPF)


Erfarenheter av medicinering vid adhd.

Hjälp! Finns det någon som kan berätta om sina erfarenheter av medicinering med centralstimulerande vid adhd. Jag är en 58 årig kvinna som nyligen fått diagnosen och börjat medicinera. Har en del biverkningar och ganska liten effekt av concertan (2x18mg). Har mest blivit hängande vid datorn hela nätterna och läser och läser allt adhd. Jag sover sämre än jag någonsin gjort, magen är oroligare än vanligt men huvudvärken från första veckan har lagt sig. Känner mej stundtals uppvarvad och pladdrig och stundtals förunderligt lugn och fokuserad. Det har liksom blivit tyst i huvudet. Är osäker på vad som är vad. Att få diagnosen i min ålder har fått massor med polletter att trilla ner och mycket av skam och skuld har lättat. Detta har ju skapat en sorts kris i mitt liv då jag tvingas omvärdera mina tidigare slutsatser om mej själv. Tankarna snurrar hela tiden. Jag har blivit medveten om hur virrigt och omständligt jag beter mej. Vet inte om detta har med medicinen att göra eller bara är en bearbetningsfas som är naturlig. Mina förväntningar kanske var för höga? För låg dos? Fel sorts medicin? En sak har jag då upptäckt, jag känner mej inte euforisk eller "hög" vilket jag är tacksam för. En del människor i min omgivning har muttrat om knark. En annan sak som ju är lite synd, jag har INTE drabbats av en enorm lust att städa upp i mitt hem som är ett gigantiskt kaos utan snarare blivit väldigt medveten om röran. Skammen över detta plågar mej mer än tidigare. Snälla du som vet något eller har erfarenheter om detta. Skriv en stump! Det är veckor innan jag ska till läkare för en första utvärdering och mina tankar har plöjt spår i hjärnan på mej, jag behöver lite nya. Dampiga hälsningar Loppis

Har själv fått diagnosen sent..eller nyligen om man säger så men sent i livet..(38) Ska börja med concerta snart , men har länge vart medveten om hur virrig jag är och omständlig..tror att det tillhör processen i själva viljan att gå igenom utredningar och att man känner att nu vill jag veta... Det som är dom omständliga bitarna är ju vår "felriktade" energi och överaktivitet och ibland vårt sätt att faktiskt klara av en vardag som har vissa "mallar" som alla ska följa för att passa in. Själv har jag accepterat att jag inte lär bli riktigt..riktig även om jag medicinerar ..men att jag själv kanske kan hitta en viss balans för min egen del..jag har höga förhoppningar på att det SKA fungera , hade jag inte haft det så skulle jag inte ens knata iväg till läkaren och börja ta concertan . Där är ett rätt typiskt ADHD drag föresten..om man inte känner att det här ska funka till 100% då blir det aldrig av. Men är väl medveten om att i slutändan så kanske jag blir besviken och att det inte fungerar som jag vill tro att det gör..men det är då) Sen har jag fått för mig att får man sin diagnos sent i livet och har levt med att "parera" sina brister konstant och jobbat hårt på att få ihop en vardag trots ADHD så är det en hel del man har med sig i sitt bagage ...ryggsäcken är kanske inte direkt tom om man säger så...och många av oss har utvecklat andra "diagnoser" just på grund av att hantera allt.. Då behövs det mer tid för att bearbeta och att se sig själv som man verkligen är och lära sig att omvärdera sitt dagliga liv och kanske även bryta vissa mönster som man har levt med. Just det att man aldrig blir riktigt riktig är skrivet med lite humor..men samtidigt finns det lite allvar i det med..för man kan lära sig att hantera situationer och känslor bättre och många vuxna med ADHD kan nog det med stöd och hjälp och kunskap om sej själv. Skammen kommer kanske som ett brev på posten mitt i allt det här..sitter med den själv emellanåt ..men tror att för min del så är det ångesten som spökar till det. Men shit då att concertan inte gör att man städar*gahhhhh* ska kolla om det finns någon typ av tilläggsmedecin för den saken ..någon japansk professor måste bara ha kommit på det vid det här laget:)


Typsikt mej föresten..att svara på en sak som jag inte har erfarenhet av med tanke på att jag inte börjat med concertan än ..


man börjar se sig själv ur ett annat perspektiv när man börjar med medicinen. Har ätit Ritalin sen jag var 15, är nu 19 och tycker att den har hjälpt mig enormt mycket. Är också orolig i magen men det är individuellt. Har ibs(irritabel tjocktarm) sen tidigare så det kan vara det som triggas av ritalinen. Samma med kaffe typ. tar ett tag att gå in sig på medicinen också. Mitt råd är att du i allafall provar ritalin, samma aktiva innehåll, däremot så är det ett annat utsläpp av medicinen. Det är 2 doser i en kapsel. Första dosen börjar verka direkt och den andra kommer "pang" efter ca 4 timmar. Tolalt verkar den ca 8 timmar. Sen så tar jag medikinet(samma aktiva innehåll som ritalin tabletter, Bara billigare) 10 mg:are på eftermiddagen/kvällen vid behov. Har ätit concerta men jag tyckte att jag kände mig låst på något sätt, eftersom den släpper ut en konstant mängd typ. Bara min åsikt.. Concertan e dyrare också. Ritalin känns mer naturligt eftersom det blir uppgångar och nergångar. Inga kraftiga iofs men det känns mer rörligt på nått sätt. Hoppas det löser sig med medicineringen. Folk som har negativa åsikter om medicinen är bara naivva och har läst för mycket nojja bara. Ritalin är för en adhd som en blindkäpp för en blind, Inget bot men ett enormt hjälpmedel. Ha det fins. Mvh Daniel


Tack för era inlägg. Intressant det här med processer. Mycket av mina funderingar handlar om "vad som är vad". Naturligt tänk med tanke på diagnosinsikter som duggar tätt eller ett tänk till följd av medicinen. Burr, så vimsig jag låter. Äh, jag publicerar ändå. Tjingeling. (vad gott humör jag blir på när jag märker att jag inte är ensam om att va så knäpp)


Nu har jag startat med concertan..iof på lägsta dosen än..men den ska höjas relativt snabbt.. Känner varken från eller till ..får se hur det blir vid ökad dos )


mamma 3 Hejsan. Jag står på 2x18mg concerta och tycker det hjälper mej bra. Första veckornas biverkningar, eller om det var känslomässiga processer, har lagt sig. Jag sitter inte längre halva nätterna och dammsuger nätet på kunskap längre, saker och ting börjar hamna på plats i huvudet. Skönt! Däremot så känner jag tydligt av när medicinen går ur på kvällarna. Tycker jag blir virrigare än någonsin. Jag blir som vanligt säger mina nära och kära. Ska diskutera en eventuell doshöjning med läkaren som jag får träffa igen om två veckor. Det känns inget bra alls att jag får ett recept och anvisningar att ta en tabl. i två veckor, öka till två tabl. och sedan inte få prata med någon om medicineringen (inte ens en sjuksköterska) på två månader. Borde man inte få lite tätare kontakter i början när man ju ska prova sig fram som dom säger. Har också förstått att upptrappnings-scheman kan se väldigt olika ut beroende på var man råkar bo eller vilken doktor man träffar. En vän ska ta 18mg 6 veckor, alltså tills nästa gång han träffar doktorn. Han känner nästan ingen effekt alls av medicinen och tycker det känns jobbigt att behöva gå och vänta. Har funderingar på att ta 36mg. på morgonen och lägga till 18mg. mitt på dagen. Eller kortverkande ritalin på em. Någon som har erfarenhet av detta? Tack för att ni finns kära addisvänner. Tjingeling. :)


Jag har det lite tvärtom..känner mig lite halvt förföljd av läkare *LOL*. Nä men allvar så har dom lagt upp det så här att om man börjar med den här typen av medicin så är det väldigt noga i början..ska upp minst en gång i veckan eller varannan o kolla blodtryck o prata med läkaren ..men flunsatiderna har rört till alltsammans så dels började jag senare än beräknat o nu när jag har börjat så är läkaren borta. Lite av det beteendet du skriver har jag i vanliga fall...att sitta uppe sova dåligt o virrig.. Jag har kanske känt att jag blir lite "tröttare" av concertan...vilket inte är meningen att jag ska bli hela dagarna.. Funderar liksom du att höja dosen på egen hand , och om det inte blir bättre kanske få ritalin insatt parallelt.. Dom har satt in en höjning efter två veckor för mej ..så det kan kvitta om jag höjer några dagar tidigare tycker jag..dom påpekade när vi diskuterade concertan att jag troligtvis inte kommer att känna av 18 mg dosen ..jag tror att dom flesta inte gör det , men att den är som start för att man ska kanske se om man får biverkningar av concertan...(6 veckor på den nivån känns lite som några veckor för mycket om man inte känner av något.) Vad jag känner är att börjar man höja på egen hand så kan dom drar in allt..tycker att det är lite dubbelmoral i hela hanteringen av den här typen av medicin.. Mycket hänger på vad man känner själv och hur man reagerar på medicinen ..men samtidigt så ska dom styra över varje höjning. Jag vet hur pass stor dos som är max för mig ...kanske vore det enklast om man själv som vuxen kunde få utrymme att röra sig inom den gränsen tills man hittar rätt läge. Jämför det med olika typer av t.e.x. sömntabletter..om man inte kan somna av dom så kan man ta en till utan att få tillåtelse av någon läkare och man är inte någon typ av "missbrukare" som gör så heller..man har eget ansvar för hur saker funkar inom en rimlig gräns.


Jag äter Concerta nu 54 mg. Men jag sover väldigt dåligt och har ökad ångest, men det är ju helt individuellt. Jag har ju lidigt av panikångest och generaliserad ångest sedan -95. Ska träffa läkaren idag och ev få prova anna medicin. Min son 15 år äter 54 mg Concerta och han har blivit otroligt mycket hjälpt av medicinen, både i skolan och på fritiden, ett helt annat barn. Enda biverkningen är viktnedgång och sömnsvårigheter, men det finns ju hjälp att få mot det. Angående dosering så är ju det helt individuellt, men att stå på 18mg i 6 veckor verkar väldigt lång tid. Jag ökade med 1 veckas intervall från 18 mg till 36mg till 54mg. Sen ökade jag från 54mg till 54+18 i 1 vecka och sedan till 54+36mg, men det blev för mycket så jag sänkte själv. Eftersom Concertan verkar fort (inte som antidepp. medicin som tar flera veckor att märka skillnad på) så kan man alltså ändra dosen lite på egen hand, men jag har alltid ringt telefonrådgivningen på psyk först. Nu har jag till och med varit nere på 18mg ett tag, men trappat upp igen till 36 och nu 54mg. Om ni ändrar dosen på egen hand så känn efter i 3-4 dgr innan ni ändrar igen iaf. Huvudvärk och sömnproblem är ju ganska vanligt i början men går oftast över. Insomningstabletter hjälper bra annars och är INTE beroendeframkallande, som Imovane eller propavan...Får se vad de hittat på åt mig idag...tittar in här efteråt, ska vara där kl:13. Läkaren pratade bla om Lyrica och Amfetamin...Lycka till allihop med era mediciner och var inte rädda att prova det ÄR INTE KNARK!


Ska upp till läkaren här idag jag med..har höjt dosen på egen hand efter klartecken från läkaren..men börjar tvivla på att concertan är helt rätt för mig.. Blir fruktansvärt trött av den ...känner mej "jämn" en liten stund sen så kommer tröttheten :( Var ju lite disk innan jag började mellan läkarna om det här skulle fungera ..men måste ge det mer tid innan något annat sätts in. Fördelen som du säger där ADHDmorsan är ju att man märker snabbt hur det känns o vad som funkar med den här typen av medicin..man behöver inte hålla på i veckor för att få resultat av om det är bra eller inte. Ehhh..ser nu att jag inte ska sitta här utan vara på väg till läkaren..*gahhh* får skaffa en skalmanklocka tametusan :)

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons