Fakta | Mun & tänder

Pulpit – inflammation inuti tanden


Uppdaterad den: 2012-10-04
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är pulpit?

En tand består ytterst av emalj och innanför denna en benliknande vävnad som kallas dentin. I tandens mitt finns mjukvävnad (pulpan), som innehåller blodkärl och nerver. Dessa kommer in genom tandens rot från blodkärlen och nerverna i käken.

Pulpit är en inflammation i pulpan, oftast orsakad av karies. Vid ytlig inflammation kan pulpiten gå tillbaka – den är reversibel – med korrekt behandling. Utan behandling övergår inflammationen till att omfatta hela pulpan – den blir irreversibel – och pulpavävnaden dör (nekrotiseras). Bakterier och deras produkter kan då tränga in i pulpan och orsaka en infektion. Tillståndet kan då kompliceras av att en böld bildas runt roten (periapikal abscess).

Pulpit är inget ovanligt. Irreversibel pulpit är en av de vanligaste orsakerna till att patienter söker akut tandvård.

Annons
Annons

Orsak

Pulpit uppkommer när kariesangreppet inte behandlas i tid utan fortsätter och ger upphov till en inflammation i pulpavävnaden.

Reversibel pulpit uppträder när karies når pulpan. Tillståndet leder till en ytlig inflammation i pulpan. Vid irreversibel pulpit är inflammationen i det trånga pulparummet allvarligare och det uppstår skador som inte läker av sig själv. Trycket i pulpan ökar, blodkärlen trycks ihop, blodcirkulationen upphör och vävnaden dör. Det uppstår nekros i pulpavävnaden.

Inflammationen kan ibland spridas ut i vävnaderna runt tanden och det uppstår en periapikal abscess (böld). Detta är oftast en lokal infektion som endast i sällsynta fall sprider sig vidare i vävnaderna och blir en allvarlig infektion.

Annons
Annons

Symtom och tecken

I de flesta fall börjar det med ett kariesangrepp. Tidigt i sjukdomsförloppet förekommer tandvärk i form av kortvariga och ilande smärtor som kan utlösas av temperaturförändringar, särskilt kalla och varma drycker eller söta och sura födoämnen. Om tillståndet får fortgå obehandlat kan det förvärras och tandvärken blir svårare.

Vid irreversibel pulpit uppstår akuta, intensiva smärtor. Smärtan är ofta svår att lokalisera. Den är ihållande, molande och dunkande. Den angripna tanden ömmar när du knackar på den. Om det har bildats en böld sväller tandköttet i området för den värkande tanden och lokala lymfkörtlar förstoras och blir ömma.

Tandläkaren tar röntgenbilder under utredningen.

Behandling

Vid reversibel pulpit tar tandläkaren bort det uppmjukade dentinet i kariesangreppet och ersätter det med fyllningsmaterial. Vid irreversibel pulpit består behandlingen av att den inflammerade och döda pulpan (nerven) avlägsnas, rotkanalen rengörs och förses sedan med en fyllning (rotfyllning). Alternativt tas tanden bort.

Om det finns en periapikal abscess avlägsnar tandläkaren den nekrotiska pulpavävnaden, dränerar varet och återuppbygger eller tar bort tanden. Om abscessen har spridit sig till vävnaderna runt tanden och ut i omgivande vävnader, gått igenom huden, orsakat feber och påverkat allmäntillstånd ska antibiotika sättas in.

Prognos

Vid tidigt ingripande och behandling är prognosen god.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons