Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Stomi

Frihet efter stomioperation

Frihet efter stomioperation
Annons

– Mitt liv nu är totalt olikt det liv jag hade innan stomioperationen. Då kunde jag knappt göra någonting. Nu kan jag göra nästan vad jag vill – jag kan träna, gå på stan, resa utomlands.

Camilla Franzén Nordström var arton år när hon fick diagnosen ulcerös kolit. När hon hade det som värst var hon inlagd på sjukhuset nästan jämnt och när hon väl var hemma låg hon ändå bara till sängs.

– Om man hela tiden har problem med diarréer har man inte direkt lust att göra så mycket, säger hon.

Annons
Annons

Beslutet om stomioperation växte fram

Medan åren gick började Camilla Franzén Nordström mer och mer se en stomioperation som sin enda utväg och till slut ringde hon upp sin läkare och sa att hon hade bestämt sig.

– Jag tänkte att det i alla fall inte kunde bli värre än vad det redan var, eftersom man i stort sett opererar bort hela sjukdomen.

Läkaren blev förvånad. Han hade nog trott att han skulle bli tvungen att övertala Camilla till en operation så småningom.

– Det här är ju inte en operation som någon egentligen vill genomgå, men det säger också någonting om vilka besvär jag hade.

Annons
Annons

Efter en mängd prover och utredningar var det till slut dags. En kontroll visade att Camillas tjocktarm var helt inflammerad, ”inte riktigt levande” som hon själv uttrycker det.

– Läkarna sa att de aldrig sett en tjocktarm som såg så illa ut och att det var absolut nödvändigt att ta bort den.

Istället för att bli ledsen kände hon bara en stark lättnad över att hon tagit rätt beslut – hon hade haft rätt hela tiden som känt att en operation var den enda utvägen.

Tyvärr skulle det komma att krävas inte bara en utan tre operationer totalt eftersom Camilla Franzén Nordström drabbades av tarmvred. Men sedan tog livet äntligen den helomvändning som hon hoppats på.

– Jag kände en sådan enorm frihet. Jag måste fortfarande kolla så att det finns en toalett i närheten men nu är det inte akut på samma sätt som tidigare.

Skäms inte för stomipåsen

Efter all tid på sjukhus hade Camilla Franzén Nordström ett uppdämt behov av att resa och efter den sista operationen dröjde det bara en månad innan hon satt på ett flyg till London. Egentligen var hon för svag och för trött för att resa men det blev ett sätt att bevisa för sig själv att hon nu faktiskt kunde. Kort därefter reste hon till Bulgarien och sedan till Tunisien.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Min mamma tyckte nog att jag skulle ta det lite lugnt, men det hade jag ju gjort så länge, säger hon glatt.

Och den där påsen på magen, den har hon aldrig skämts för. Camilla har inga problem med att gå i bikini på stranden.

– Det som känns allra bäst är när andra stomiopererade kommer fram till mig och säger att ”kan du så kan jag”.

När Camilla Franzén Nordström får frågan om hon har något råd att ge till andra som funderar på en stomioperation blir hon tyst länge innan hon snabbt slänger ur sig:

– Bara gör det!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.