Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Mage & tarm

Vinterkräksjuka (Calicivirus)

Så kallad vinterkräksjuka orsakas av calicivirus som ger häftiga kräkningar och diarré. Två undergrupper finns, norovirus och sapovirus. Vinterkräksjukan är extremt smittsamt men det går att undvika att bli smittad genom att hålla god hand- och livsmedelshygien. Enbart människan förefaller vara värd för viruset.


Uppdaterad den: 2018-12-11
Författare: Göran Günther, överläkare, specialist infektionssjukdomar, Akademiska sjukhuset, Uppsala
Uppdaterare: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Vinterkräksjuka (Calicivirus)
Annons

Bakgrund

Vinterkräksjuka (Calicivirus) är extremt smittsamt och kan drabba alla åldersgrupper. En droppe från avföring eller kräkning kan räcka. Men trots det drabbar kräksjukan bara fyra femtedelar av de som vistas i närheten av smittan. En femtedel klarar sig och det beror inte på att de (som efter en influensa) har utvecklat en motståndskraft mot caliciviruset. Istället verkar det vara frågan om ett slags genetiskt skydd.

Speciellt under vinterhalvåret i november till april brukar calicivirus ligga bakom utbrott av vinterkräksjuka på sjukhus, vårdhem, skolor och daghem samt inom familjer och på arbetsplatser. En topp brukar iakttas under januari till mars. Calicivirus är också den enskilt vanligaste orsaken till livsmedelsburen smitta under hela året, då sannolikt smittade personer förorenat mat som serverats. Speciellt uppmärksammat har smitta från djupfrysta importerade bär varit, till exempel hallon. Även ostron har uppmärksammats i samband med smitta.

När smittar vinterkräksjuka?

Vinterkräksjukan är som mest smittsam när man har symtom och kvarstår cirka två dygn efter att symtomen har upphört. För att inte föra smittan vidare är det därför bra att stanna hemma från arbete/skola en till två dagar efter att du inte känner av symtom på vinterkräksjuka.

Annons
Annons
 • Direkt/indirekt kontakt med smittad person. Viruset är inte luftburet utan sprids genom till exempel dörrhandtag, toalettsitsar och liknande.
 • Genom mat som hanterats av smittad person.
 • Råa skaldjur eller mat som inte har upphettats tillräckligt.
 • I sällsynta fall genom dricksvatten.

Symtom på vinterkräksjuka

Inkubationstiden är 12-48 timmar, därefter drabbas den smittade av:

 • plötsligt illamående
 • kräkningar
 • diarré
 • eventuellt magsmärtor

Kräkningar och diarréer pågår i cirka en till tre dagar.

Förebyggande åtgärder

 • Det går att undvika vinterkräksjukan genom att hålla god hand- och livsmedelshygien. Att tvätta händerna är a och o. Det är speciellt viktigt att tvätta händerna med tvål efter toalettbesök och före måltid. Tyvärr räcker inte handsprit.
 • Om du är sjuk ska du inte laga mat åt andra personer.
 • Något vaccin finns inte.

Lindrande åtgärder

Genom kräkningar och diarréer förlorar kroppen mycket vätska. Därför är det viktigt att återställa vätskebalansen genom att dricka mycket vatten. Magen kan reagera så att det blir svårt att behålla vätskan, drick därför lite i taget, i små klunkar. Förutom vatten kan du behöva ersätta salter och mineraler, ett bra alternativ är då speciell vätskeersättning i form av brustablett (till exempel ”Resorb”) som finns att köpa på apotek.

Annons
Annons

Vad kan jag äta om jag smittats?

Det går bra att äta igen så fort du inte längre har lös avföring. Välj gärna skonsam mat som lättrostat bröd, kokt ris, hårdkokt ägg, kokt fisk och banan.

Behöver jag kontakta läkare?

Vinterkräksjuka är inte en farlig sjukdom utan går i de allra flesta fall över efter några dagar. Därför behöver du oftast inte kontakta sjukvården utan kan lindra sjukdomen med hjälp av ovanstående råd. I ovanliga fall kan vinterkräksjuka ge vätskebrist, det märks genom att du har svårt att kissa och får uttorkade slemhinnor (torra ögon etc.). Då kan du behöva kontakta din vårdcentral, men pröva först att tillföra vätska på egen hand i lugn takt. Äldre personer med försvagat allmäntillstånd kan vara extra känsliga.

Läs mer om magsjuka och maginfluensa här.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons