Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Pernilla, 33 om sin tröga mage

Pernilla 33, har lärt sig leva med magproblemen. Så långt hon kan minnas har hon alltid haft problem med hård och förstoppad mage.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-06-13

Annons

– Jag har haft toalettskräck till och från i livet. Har jag inte varit på toaletten på en vecka så bävar jag inför toalettbesöket för att det gör så fruktansvärt ont när man väl ska tömma tarmen, berättar Pernilla.

Förstoppning är väldigt vanligt. Närmare bestämt, ett av våra allra vanligaste magproblem. Förstoppning eller trög mage beror till stor del på vad man äter och hur man lever och för många är tillståndet med förstoppning obehagligt.

Behövde krysta varje gång på toaletten

– Det är utan tvekan ett obehagligt tillstånd. Jag minns så väl när jag var liten och fick krysta varje gång jag skulle på toaletten för att överhuvudtaget kunna tömma. Satt på toalettstolen och såg ut som en tomat i ansiktet så som jag krystade, berättar Pernilla och skrattar.

Annons
Annons

Pernillas mamma har haft samma problem med trög mage och fick Pernilla att äta mycket frukt och grönsaker samt röra på sig för att få fart på magen.

– Jag var ju igång hela tiden nu när jag tänker efter. Sex sju år gammal, inte satt man still då. Lekte ju mest hela tiden vill jag minnas, men jag upplevde nog aldrig att det hjälpte mot förstoppningen.

Det var först när hon kom upp i högre tonåren som hon efter läkarbesök fick tips om att köpa receptfria preparat mot trög mage på apoteket.

– De hjälpte och fick mina tarmar att ”balansera” sig. Det var befriande på något sätt att veta att det fanns hjälp att få. Det hände ofta att jag annars drogs för att gå på toaletten. Idag har jag dock lärt mig att balansera magen med både fiberrik mat, motion och tänka på vad jag stoppar i mig.

Annons
Annons

Delta i enkätundersökning om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD. Vi vill gärna höra om dina erfarenheter och din sjukdomshistoria för att bättre förstå hur IBD-vården fungerar och hur det är att leva med IBD - Svara på enkäten »

Kronisk förstoppning vanligt 

I en svensk studie från 1994 angav 12,4 procent av kvinnor i åldrarna 35-49 år att de hade förstoppningsbesvär. För åldersgruppen 50–64 år var andelen 9.6 procent. För män i motsvarande åldersgrupper var siffrorna 2,2 respektive 6,7 procent.

– Det är med andra ord vanligt med förstoppning. I en annan svensk undersökning från 2000 sade sig 9 procent av kvinnorna och 3 procent av männen lida av kronisk förstoppning. I internationella studier anges förekomsten av förstoppning till 20 procent, det vill säga var femte person, berättar Mikael Lördal, överläkare på gastroenterologi vid Karolinska universitetssjukhuset.

Finns det något som antyder på att det blir värre med trög mage under vår och sommarmånaderna?

– Nej det gör det inte. Om man tänker specifikt på sommarmånaderna kan man spekulera huruvida vi reser mer än under andra delar av året. Många blir hårda i magen/förstoppade i samband med resor. Under sommarmånaderna äter vi ibland annorlunda, men annorlunda matvanor kan nog påverka i olika riktning, antingen så att avföringen blir hårdare eller lösare, säger Mikael Lördal.

Så får du igång en trög mage

Mikael Lördal ger dig tips på hur du får igång magen:

  • Regelbundna toalettvanor, ha inte för bråttom. At ta sig till att läsa en stund är inte så dumt.
  • Undvik läkemedel som är förstoppande, rådgör med din läkare.
  • Se till att din kost innehåller tillräcklig mängd fibrer.
  • Överdriv inte konsumtionen av fibrer, då kan du få besvär med gasbildning och svullen mage.
  • Undvik allt för mycket stillasittande.
  • Om inget av ovanstående hjälper, prova något receptfritt bulkmedel från apoteket.

Läs även: Så här får du fart på din tröga mage

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-12-28 14:27 (8 år sen)

    Jag trodde alla krystar när de går på toaletten.. Så har jag alltid haft det.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.