Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tuberkulos utanför lungorna

Tuberkulosinfektion i andra organ än lungorna förekommer främst hos personer med nedsatt immunförsvar.


Uppdaterad den: 2018-12-14

Annons

Vid tuberkulos är det särskilt lungorna som drabbas och infektionen utvecklar sig oftast långsamt. Ett typiskt sjukdomsförlopp börjar med hosta. Efter hand tillkommer:

  • Upphostningar
  • Sjukdomskänsla
  • Feber
  • Viktminskning

Tuberkulos smittar som droppsmitta. Den sjuka hostar ut små partiklar med tuberkulosbakterier. Dessa inandas av friska personer och smittan hamnar i deras lungor. Därför börjar tuberkulos nästan alltid i lungorna och sprider sig därifrån.

Hos personer som smittats i Sverige ser man nästan uteslutande infektion i lungorna. Infektion på andra ställen i kroppen ses särskilt hos personer med dåligt immunförsvar. I fattiga delar av världen, där det är vanligare med undernäring och hiv/aids, har också många människor ett sämre immunförsvar. Därför är tuberkulos utanför lungorna ett större problem i fattiga delar av världen.

Vilka andra organ kan drabbas?

En aktiv infektion i lungorna kan sprida sig till andra delar av kroppen där den också kan orsaka allvarliga och livshotande skador. Vid tuberkulos utanför lungorna beror symtomen på vilket organ som drabbats.

Forskarna tror att tuberkulosbakterien också kan smitta direkt via saliv. På det sättet kan tuberkulosen nå hals och lymfkörtlar, samt troligen sprida sig direkt från tarmen och nå strukturerna runt denna.

I en del fall sprids tuberkelbakterierna med blodet. Detta kallas miliär tuberkulos. Detta är en allvarlig situation där bakterierna sprider sig snabbt och kan orsaka sjukdom var som helst i kroppen.

Tuberkulos i lymfkörtlarna är den vanligaste typen av tuberkulos utanför lungorna. De orsakar en smärtfri svullnad, i regel på den ena sidan av halsen. Obehandlad kan svullnaden spricka och var rinna ut.

En annan ganska vanlig variant är tuberkulos i benvävnad. Detta leder till nedbrytning av benvävnad och leder och kan ge starka smärtor och bölder.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.