Två av tre osäkra på om de tillhör en riskgrupp för lunginflammation

Lunginflammation är en allvarlig luftvägsinfektion och en av de vanligaste dödsorsakerna i världen. Trots det är människors kännedom kring sjukdomen bristande. Många vet inte huruvida de tillhör en riskgrupp och lika många är osäkra på om det går att vaccinera sig mot lunginflammation.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-11-07
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Lunginflammation är den vanligaste formen av pneumokocksjukdom bland vuxna. Tillståndet gör att lungblåsorna fylls med vätska eller var vilket bland annat kan leda till hosta, feber, frossa och andningssvårigheter. Lunginflammation är en allvarlig och i värsta fall livshotande infektion i luftvägarna och en av de vanligaste dödsorsakerna i världen. Varje år drabbas cirka en procent av den vuxna befolkningen i Sverige och mellan 20 och 40 procent av de drabbade behöver sjukhusvård. I Sverige ökar sjukhusinläggningar bland äldre på grund av lunginflammation. Risken att drabbas av allvarliga pneumokockinfektioner ökar redan från 50-årsåldern, med en markant ökning efter 65 år. Det visar statistik från Socialstyrelsen.

Ändå är många osäkra på om de löper ökad risk för att drabbas av lunginflammation. Enligt en ny omfattande Novusundersökning är 70 procent osäkra på huruvida de tillhör en riskgrupp för lunginflammation. Förutom äldre ökar risken för lunginflammation bland personer med kronisk sjukdom som astma, KOL, diabetes eller hjärt-kärlsjukdom. Drygt hälften av denna patientgrupp drabbas minst någon gång i livet av lunginflammation.

Rekommendationer till riskgrupper

Vidare visar Novusundersökning att endast en av tre känner till att det går att vaccinera sig mot lunginflammation. I september 2016 kom Folkhälsomyndigheten med nya rekommendationer kring pneumokockvaccination som berör alla som är 65 år och äldre samt med vanliga kroniska sjukdomar. Även rökare och personer med alkoholmissbruk rekommenderas vaccination. Genom att vaccinera sig kan man uppnå immunitet mot pneumokocker och minska risken för svårbehandlade infektioner och behovet av penicillin.

Annons
Annons

Varannan person var positiv till att vaccinera sig i samband med influensan och bland riskgrupperna äldre och kronisk sjuka var siffran högre. På närmaste vaccinationsmottagning kan man få veta mer om lunginflammation och vaccination och hur man kan uppdatera sitt skydd.

Fem tips för glada lungor!

Det finns några enkla knep för hur man kan rå om sina lungor lite extra.

Annons
Annons
 1. Sluta röka och var måttlig med alkohol. Då minskar du risken att drabbas av lunginflammation.
 2. Var vardagsaktiv. Andningsförmågan förbättras av fysisk aktivitet såsom promenader, simning, gympa och trädgårdsarbete.
 3. Stressa ner. Stress kan försvaga immunförsvaret och göra dig mer infektionskänslig. Eftersträva balans och lugn i vardagen. Andas djupt med magen istället för högt uppe med bröstkorgen.
 4. Tvätta händerna ofta och undvik att röra ansiktet och munnen med händerna. Då minskar du smittorisken i förkylnings- och influensatider.
 5. Vaccinera dig mot lunginflammation (pneumokocker) – om du tillhör en grupp som har ökad risk att drabbas.

Källa: 1,6 Miljonerklubben

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2016-11-7 16:52 (3 år sen)

  Här i Skåne Veberöd börjar dom vaccinera mot influensan redan den 10:e november. Det är viktigt att göra det så snart som möjligt eftersom vaccinet måste få tid att etablera sig i kroppen.
  För a
  alla över 65 är det gratis liksom för många riskgrupper.

  Själv stärker jag immunförsvaret med dagliga promenader och en kapsel Klarin Perfekt som är den mest kompletta på marknaden. Finns på nätet mot faktura.

 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2016-11-7 16:01 (3 år sen)

  Kunde tillagt att jag, nu 75 om 3 veckor inte varit förkyld eller haft någon influensa de senaste tio åren. Vaccinering + en kapsel om dagen har fungerat super perfekt för hela välmåendet. Den är dessutom kraftigt antiinflammatioórisk mot min KOL2, och Bechterews reuma.

 • on-the-wings-of-angels
  camilla J 2016-11-7 17:08 (3 år sen)

  Har en undran på det här, hur ligger man till om man har i släkten KOL, flera, bla mamma, och många just dött i lunginflammation, är det då risk för mig tro? Haft ganska nyligen lunginflammation hm Någon kanske vet nått om de jag undrar över, hoppas


Annons
Annons
Annons