Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Christina fick lunginflammation två gånger på kort tid

Christina, 45, hade tampats med en eländig förkylning i flera veckor. När den senare mynnade ut i en ovanlig hosta och plötsliga smärtor i kroppen tog hon kontakt med en läkare. Symtomen visade sig komma av en lunginflammation. En lunginflammation hon omedvetet burit på alltför länge.


Publicerad den: 2016-12-06

Annons

Det var i november 2013 som Christina åkte på förkylningen. På förskolan där hon arbetar var många under den perioden sjuka. Hon arbetar som kokerska på förskolan och tänkte att hon olyckligtvis blivit smittad av barnen.

– Det började med en vanlig snuva som envist höll i sig. Sedan kom hostan, något jag annars inte alls brukar få. Men jag la ingen vidare tanke vid det och fortsatte jobba. Dagarna och veckorna gick, förkylningen vägrade ge med sig och jag började må allt sämre, berättar Christina.

Snart dyker även smärtor i bröstkorgen upp, ofta i samband med den kraftiga hostan. Därefter drabbades hon av smärtor i både rygg och mage.

Annons
Annons

– Jag hade fruktansvärda smärtor i ryggen och bröstkorgen. Jag tappade matlusten och kände mig ständigt trött. Då bestämde jag mig för att ligga hemma och vila i ett par dagar.

Christina tar sig hem från jobbet men när hon kommer innanför porten och ska ta trappan upp till lägenheten tar det stopp.

– Kroppen la av helt och jag kunde inte ta första steget uppför trappan. Jag fick vända om och åka upp i hissen. Väl i lägenheten la jag mig på soffan vilket visade sig vara en dålig ide. När telefonen ringde kunde jag inte sträcka mig för greppa den, berättar hon.

Andningssvårigheter och smärtor

Hon förklarar smärtorna som knivhugg i bröstet och att andningen blev svår. Först då förstod hon att något inte stod rätt till och bestämde sig för att åka in till akuten. På akuten kunde man snabbt konstatera att det inte handlade om någon långvarig förkylning.

Annons
Annons

– Hur länge har du mått såhär, frågade läkaren samtidigt som hon lyssnade på mina lungor. I en månad, svarade jag och mötte hennes förtvivlade blick. ”Du vet att man kan dö av obehandlad lunginflammation”, svarade hon och var märkbart irriterad.  

Läkaren konstaterade också och att den högra lungan drabbats hårdare än den vänstra. Vilket gav svar på varför Christina känt värre smärtor på höger sida. Hon fick antibiotika utskrivet och en sjukskrivning på fyra veckor. 

– När jag kom hem var jag helt slut, knäna vek sig, jag kunde varken stå, sitta eller ligga utan smärta. Det var hemskt, otroligt tufft och påtagligt. Jag satt upp och sov i två veckor för att smärtan var värre i viloläge. Jag fick kraftig yrsel och undvek därför att röra på mig, förklarar hon.

Efter fyra veckor var Christina på återbesök. Hon mådde bättre men var fortfarande svag. På jobbet krävs det att hon står på benen mycket men det orkade hon inte och fick därför ytterligare två veckors sjukskrivning.

– Jag började sedan jobba på halvtid i två veckor för att trappa upp det successivt. Tre månader senare var jag tillbaka på ett återbesök. Då röntgades jag och det visade sig att allt nu stod rätt till. Men det betydde inte att jag mådde bra fysiskt. Vid minsta ansträngning blev jag otroligt trött så det var en tuff period som följde efter lunginflammationen, förklarar Christina.

Fick lunginflammation igen

Två år passerar. I november 2015 märker Christina av symtomen igen.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Mattheten i kroppen smög sig på, benen vek sig, ryggen smärtade och denna gång kom det med ett illamående. Jag kände inte av någon förkylning eller hosta.

Hon valde att stanna hemma i några dagar och ringde senare för en undersökning.

– Läkaren jag träffade lyssnade på mina lungor. Efter att jag beskrev symtomen och berättade om min tidigare lunginflammation konstaterade läkaren det jag befarade. Det var lunginflammation. Jag fick återigen antibiotika men denna gång hjälpte det inte. Jag blev värre. Gick tillbaka och fick träffa en överläkare. När jag ännu en gång beskrev mina smärtor ville han att jag skulle lämna ett urinprov. Det gjorde jag och resultatet visade en urinvägsinflammation. Ännu mer antibiotika skrevs ut.

Men, säger Christina och fortsätter:

– Jag kände ingen sveda när jag gick på toaletten. Det gjorde mig osäker på urinprovssvaren och jag bestämde mig för att återgå till min förra läkare för råd. Hon bad mig avvakta med antibiotikan. Vilket jag gjorde. Huruvida det var rätt beslut eller inte vet jag inte, för bara en vecka senare blev jag sjuk igen.

Christina drabbades då av influensa. Då kom febern, illamåendet var tillbaka och hon hade ont i leder och muskler. Mest troligt var det ett resultat av lunginflammationen. Vid ett läkarbesök fick hon veta att all antibiotika försämrat immunförsvaret men att influensan inte går att behandla. Allt som krävs är ordentlig vila.

När influensan senare lagt sig ville Christina genomgå en hälsokontroll. Hon sökte sig till en privatklinik och fick det gjort.

– Jag ville försäkra mig om att allt var bra och inga bakterier låg kvar i kroppen. Idag är jag väldigt observant och tar minsta symtom på större allvar än jag tidigare gjort. Att inte söka vård första gången jag drabbades var ett stort misstag. Två lunginflammationer på så kort tid tog hårt på mig, det är frustrerande att må så dåligt så länge. Men nu vet jag bättre och är tacksam för det.

Läs även: Vaccinering mot lunginflammation - en billig försäkring

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-11-25 19:49 (5 år sen)

  Tack på förhand.

 • Avatar Tidigare användare 2019-11-25 19:19 (5 år sen)

  Hej. Saken är att jag har kol, vilket gör att jag har svårt för promenader, samt att det gör svårt att gå i trappen. En stilla undran jag har, diagnosen har blivit lite bättre, men jag har gått upp i vikt (magen) 90kg. Idrottat mycket förr, kan jag göra övningar hemma, eller simma? Vilket är bäst. Mvh Robert netzler.

 • Avatar Tidigare användare 2018-06-24 00:07 (6 år sen)

  Glömde att skriva att jag har KLL. sedan 2013.

 • Avatar Tidigare användare 2018-06-24 00:57 (6 år sen)

  Ja tack, Jag har själv haft alla dessa symtom under två omgångar. Första året hade jag en jättegullig läkare som hjälpte mig. Nu i början på året fick jag en fruktansvärd hosta och alla symtom som hon här ovan hade haft. Jag ringde 5-6 till Gillebergets vårdcentral och bad Marie Norberg ringa upp mig. Då var jag så dålig så jag orkade ingenting längre. Ingen från vårdcentralen hörde av sig. När jag äntligen orkade ta mig ur sängen , så bytte jag vårdcentral . Dom tog en massa prover, jag hade 60 i sänka första gången och 47 efter cortisonbehandlingen. Sedan fick jag en 15 dagars behandling av Doxyferm tror jag det hette. Då började jag äntligen bli bättre, Men lungröntgen visade 2 små fläckar på ena lungan.

 • Avatar Tidigare användare 2018-03-28 14:44 (6 år sen)

  Det var intressant, jag har kol och får någon sorts lunginflammation ca:2ggr/år, aldrig någon feber men en hemsk hosta, jag har psedomonas bakterier i lungorna, har legat inne för det o inhalerat tadim, det var våren 2017, sen åkte jag på en ny vända på hösten, då fick jag inhalera collineb, men då gjorde jag det hemma. Nu är det dags igen, kan man bli av med dessa bakterier, vad ska jag göra, orkar snart inte mer. Tacksam för ett svar.

 • Avatar Tidigare användare 2018-01-15 16:31 (6 år sen)

  Mycket bra och viktig information för mig (kvinna 76 år), som drabbats av lunginflammation TVÅ gånger under hösten!

 • Avatar Tidigare användare 2016-12-7 11:51 (8 år sen)

  läkarna tänker mörda dig med Morgellons
  https://youtu.be/45JplUdZfXA


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.