Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Myter och sanningar om svamp i underlivet

Det finns många myter och missuppfattningar kring svamp i underlivet. Här ger forskaren och gynekologen Sophia Ehrström sina bästa tips för att undvika svamp – och hur man kommer till rätta med problemet om man väl har drabbats.

Myter och sanningar om svamp i underlivet
Annons

De flesta kvinnor i fertil ålder får någon gång en svampinfektion i underlivet och på internet finns en uppsjö av råd för hur man ska undvika svamp – en del sanna och en del mest spekulationer. Gynekologen Sophia Ehrström har forskat kring en av myterna; att socker orsakar svamp.

Inget samband mellan socker och underlivssvamp

– I mitt forskningsarbete lät jag ett sjuttiotal kvinnor med svamp och en kontrollgrupp med friska kvinnor få höga doser av glukos för att se om det skulle kunna ha någon effekt på svampen, men vi hittade inte något sådant samband. Givetvis är det bra att skära ner på sötsakerna ändå, men inte för att undvika svamp i underlivet, säger hon.

Rakning och svamp i underlivet

Vissa påstår även att rakning av underlivet kan orsaka svamp, eftersom luftfickan som håret skapar mellan kläder och underliv försvinner. Men att rakning och åtsittande kläder skulle vara en riskfaktor finns det inget vetenskapligt stöd för, enligt Sophia Ehrström.

Annons
Annons

– Det finns också de som menar att det kan vara en utlösande faktor om man tränar och svettas mycket, för att man då skulle bli fuktig, vilket skulle kunna skapa en grogrund för svampen. Men det kan ju lika gärna vara så att de här personerna kanske pressar sig själva hårt. Stress vet man är en utlösande faktor för svamp. Så det är svårt att säga vad som orsakar svampen i det fallet.

Antibiotika vanlig orsak till svamp

För att undvika att drabbas av svamp med bland annat torrhet, klåda och gryniga flytningar som symtom är det alltså bra att försöka ta det lite lugnare, undvika stress. Många drabbas också av infektioner efter en antibiotikakur, eftersom den rubbar den naturliga balansen i slidan.

– Antibiotika är en jättevanlig orsak till upprepade svampinfektioner. Därför ska man undvika all ”onödig” antibiotika, som till exempel långvariga aknebehandlingar. Sådant brukar vara förödande för underlivet.

Många får återkommande svampinfektioner

Man räknar med att mellan 5 och 8 procent av alla kvinnor drabbas av mer än fyra svampinfektioner om året. För dessa kvinnor är det viktigt att söka hjälp av sjukvården och inte bara på egen hand köpa ny receptfri lokalbehandling.

Annons
Annons

– Den receptfria lokalbehandlingen är ofta effektiv men eftersom den gör slemhinnorna sköra ska man undvika upprepade behandlingar. Annars kan man få precis samma besvär av lokalbehandlingen som av svampinfektionen. Har man ofta svampinfektioner är hörnstenen i behandlingen istället svampmedel i tablettform och mjukgörande behandling morgon och kväll.

Den här gruppen kvinnor bör inte tvätta sig med tvål i underlivet eftersom det torkar ut huden, vilket kan förvärra symtomen av svampen. Att smörja in sig med olja, kokosfett eller en oparfymerad fet kräm är bra för att motverka torrheten.

Sophia Ehrström vill råda kvinnor med svampinfektioner att inte laborera för mycket på egen hand utan se till att få hjälp.

– Av de som drabbas av vestibulit, samlagssmärtor, har 75 procent haft upprepade svampinfektioner. Därför är det oerhört viktigt med rätt behandling i tid. Får man bara den behandling som krävs går det att komma till rätta med det mesta. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-03-18 10:04 (6 år sen)

    Jag har rakat underlivet 1 gång är set farligt

  • Avatar Tidigare användare 2015-08-28 12:35 (9 år sen)

    Kan brist på vitamin B12 göra att man lättare får svamp? B12 påverkar ju slemhinnorna i munnen, borde då inte underlivets slemhinnor också kunna drabbas?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.