Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sekret och ägglossning

Flytningar från slidan börjar i puberteten, oftast innan den första mensen. Det är naturligt att ha flytningar. De gör slemhinnorna i slidan fuktiga, håller slidan ren och skyddar mot infektioner. Sekretet från slidan ändrar dessutom karaktär under menscykeln.


Andrea Dahlman, barnmorska Netdoktor
Uppdaterad den: 2023-02-22

Annons

I livmoderhalsen utvecklas hela tiden ett sekret från slemhinnan. De första dagarna efter mensen är sekretet mycket sparsamt. Detta kallar man för de torra dagarna.

Dagarna före ägglossningen ökas slemproduktionen och sekretet blir klart, vattnigt och gulaktigt. Detta kallas för de våta dagarna. Under själva ägglossningsdagen blir sekretet rikligt, vått och trådigt, vilket ger en fuktig känsla i slidan. Fyra dagar efter ägglossningen blir sekretet återigen sparsamt och de torra dagarna påbörjas.

Hur kan man avgöra om man har ägglossning? 

Om du vill prova denna metod för att avläsa när du har ägglossning, bör du öva dig i några månader, och varje morgon undersöka slidans sekret på ditt finger, som du först för in i slidan.

Titta på sekretet och bedöm hur stor mängden är. Observera att detta kan vara väldigt svårt att se och alla kvinnor kan inte upptäcka skillnaderna i sitt sekret. Därför är denna metod osäker. 

Precis före ägglossningen är sekretet, som sagt, trådaktigt. Om du har sekretet på ditt pekfinger och trycker fingret mot tummen och sedan försiktigt drar isär pekfingret och tummen, uppstår det en tunn slembro, som kan bli 3–6 centimeter lång innan den brister. Detta är ett tydligt tecken på att sekretet är trådaktigt.
Annons
Annons

Ingen säker metod

Att endast använda denna metod som förebyggande åtgärd är inte en säker metod. Men den här metoden, som även kallas Billings prov eller Billingsmetoden, är tillräckligt bra i kombination med andra naturliga metoder för familjeplanering eller för dem som gärna vill ha en ökad säkerhet i kombination med kondom eller pessar. Även om det absolut inte är en säker metod är den mycket bättre än ingen metod alls om man vill undvika graviditet.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.