Nyhet | Gynhälsa

"Endometriosvården i Sverige har extrema brister"

Internationella experter kritiserar Sverige för att ligga efter när det gäller vården av personer med endometrios. Det gäller främst kirurgin, rapporterar Sveriges Radio P4.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-02-28
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Det är mitt intryck att endometriosvården i Sverige har extrema brister, särskilt när det gäller kirurgin, säger Lone Hummelshoj som företräder den internationella organisationen World endometriosis society, till P4.

Vid endometrios, som drabbar upp till var tionde person som har mens, växer vävnad som påminner om livmoderslemhinna utanför livmodern. Detta kan leda till svåra smärtor och i värsta fall infertilitet. Aggressiv sjukdomen behandlas därför med avancerad kirurgi.

Inte bara specialister som opererar

De kirurger och experter som P4 Uppland har varit i kontakt med, både utomlands och i Sverige, lyfter fram Danmark som föregångsland. Där är det enbart specialiserade kirurger som opererar endometrios. Men i Sverige opereras patienterna över hela landet, även där kirurgerna inte är experter på just endometrios.

Quiz: Vad vet du om underlivssmärtor?

Annons
Annons

Matts Olovsson, endometriosspecialist på Akademiska sjukhuset i Uppsala, håller till viss del med om kritiken. Samtidigt anser han att kirurgi ska vara sista utvägen i en behandling.

– Vi jobbar runt patienten och stödjer på olika sätt med bland annat fysioterapeuter och psykologer. Så vi försöker undvika kirurgi om det går att få ett bra behandlingsresultat utan, säger han till P4.

    Källor

  • Sveriges Radio P4 - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6894899

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu