Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

WHO-chef tillbakavisar kritik

Annons

Under förra veckan så framkom det att flera forskare som WHO anlitat i influensafrågor även har utfört uppdrag åt läkemedelsindustrin. Detta enligt en granskning som British Medical Journal, BMJ, och Bureau of Investigative Journalism, publicerat. BMJ: s chefredaktör Fiona Godlee ansåg att WHO måste skärpa kraven på sina experter för att undvika intressekonflikter.

Nu bemöter dock WHO-chefen Margaret Chan kritiken i ett skriftligt uttalande där hon säger att läkemedelsindustrin inte har kunnat påverka hur WHO hanterat svininfluensan A(H1N1). Hon menar att bedömningen var strikt medicinsk, skriver Dagens Medicin.

Annons
Annons

Dessutom tillbakavisar hon anklagelserna om att WHO har överdrivit riskerna. Margaret Chan menar att organisationen redan från början var tydlig med att en mycket stor majoritet av de smittade inte skulle bli särskilt sjuka.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.