Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Vaccinplåster kan bli verklighet

Annons

Inom några år kan den som är rädd för sprutor slippa gruva sig när nya influensatider hotar och det är dags att vaccinera sig. En grupp forskare i USA arbetar nämligen med att ta fram en ny metod som innebär att det kan&nbspbli möjligt att ta vaccin&nbspi form&nbspav ett plåster, skriver Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter på nätet.

Mark Prausnitz leder projektet och är verksam vid Georgia Institute of Technology. I tidskriften Nature Medicine beskriver han plåstret, som innehåller mikroskopiskt små nålar, så här: ”Den verksamma sidan av plåstret känns som ett fint sandpapper. När mikronålarna har testats utan vaccin på försökspersoner har nästan alla sagt att det var helt smärtfritt.”

Annons
Annons

Forskarna förhoppning är att vaccinplåstren ska finnas som ett alternativ inom fem år. Än så länge har det dock bara testats på möss i ett laboratorium, men forskarna hoppas att de snart ska kunna testa vaccinplåstren på människor.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.