Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Vaccinkrav kan kränka integriteten

Annons

Efter att Marks kommun sagt sig vilja omplacera vårdpersonal som inte vill vaccinera sig mot&nbspden nya influensan&nbsphar frågan blivit aktuell om en arbetsgivare ska kunna kräva att personalen tar vaccinsprutan. Samuel Engblom, är jurist på TCO och han säger att lagen är otydlig.
– Rent rättsligt är det en gråzon, dels därför att det inte har varit aktuellt med den här typen av vaccineringar tidigare, dels därför att vi ännu så länge i Sverige saknar en lag om personlig integritet i arbetslivet, säger han till Ekot.

Med tanke på smittskyddet och säkerheten för äldre och sjuka vill Marks kommun att kommunal vårdpersonal vaccinerar sig mot den nya influensan (svininfluensan). När en arbetsgivares krav går ut över den enskilde anställdes integritet, ska kraven stå i rimlig proportion till nyttan. För personalen kan ett vaccinationskrav bli en fråga som, så att säga, går in under skinnet på den enskilde.
– Det närmaste man kan tänka sig vore att dra en analogi till drogtester. Då väger man arbetsgivarens intresse att genomföra det här drogtestet mot arbetstagarens intresse i form av att värna sin personliga integritet. Sedan gör man en proportionalitetsbedömning, säger juristen Samuel Engblom.

Annons
Annons

Sveriges kommuner och Landsting, SKL, anser dock inte att det är rimligt att ställa ultimatum till personal som till exempel inte vill vaccinera sig mot svininfluensan.
– Man måste ju också bedöma hur farlig infektionen är, och man måste ju också bedöma vad det finns för andra smittkällor och om det verkligen är personalen som är den största och farligaste smittkällan. I många fall tror jag att man kommer fram till att så inte är fallet, säger Göran Stiernstedt, på arbetsgivarorganisationen SKL.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.