Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Svininfluensan på tillbakagång


Publicerad den: 2009-12-18

Annons

Antalet bekräftade fall av den nya influensan, svininfluensan, fortsätter att minska och Smittskyddsinstitutet (SMI) tror att de flesta kan fira jul utan influensaorsakad feber och hosta.

Kurvan över epidemin är nu nere under den nivå där den låg i mitten av oktober, då spridningen började sätta fart. Antalet laboratoriebekräftade fall av svininfluensa minskade under förra veckan till 162 fall jämfört med 425 fall veckan innan. Men SMI varnar för att svininfluensan kan blossa upp igen om inte tillräckligt många vaccinerar sig.
– Inför den stundande helgen verkar det emellertid ganska lugnt, och vi tror att de flesta kan våga hoppas på en influensafri jul”, skriver SMI i veckans influensarapport.

Annons
Annons

Den nuvarande pandemivågen har passerat i flera länder. De flesta länder i norra, västra och östra Europa, liksom i Nordamerika rapporterar avtagande trender. Fortsatt influensaaktivitet ses dock i södra och sydöstra Europa och delar av Central- och Ostasien. WHO tycker att det är för tidigt att deklarera att pandemin är över.
– Vi räknar inte med att detta virus bara plötsligt ska försvinna, säger WHO-talesmannen Keiji Fukuda enligt AFP.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.