Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Svininfluensan anses allt ofarligare

Annons

Svininfluensan bör inte längre klassas som allmänfarlig sjukdom utan endast anmälningspliktig för att frigöra resurser inom vården. Det menar Socialstyrelsen.
– Vi kan konstatera att pandemin är på tillbakagång, det är väldigt få fall som inträffar nu, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm till DN.se.

Det var i maj 2009 som Socialstyrelsen begärde att den nya influensan, den så kallade svininfluensan, skulle klassas som allmänfarlig sjukdom. Då visste ingen hur influensan skulle utvecklas så regeringen och riksdagen antog förslaget. Men nu är läget ändrat något. Allt färre drabbas och Socialstyrelsen menar att den nuvarande klassificeringen tar onödiga resurser från vården.

Annons
Annons

I dag ska den som misstänker sig vara smittad uppsöka läkare för att få diagnos och därefter medverka i en smittspårning. Från Socialstyrelsens sida menar man att detta är betungande för såväl patienter som för sjukvården. Därför vill Socialstyrelsen göra svininfluensan till en anmälningspliktig sjukdom.&nbsp
– Om riksdagen beslutar att influensan enbart ska omfattas av anmälningsplikten kan vi sedan bestämma oss för att göra undantag från anmälningsplikten om läget ser lugnt ut, eller att införa plikten igen om pandemin kommer tillbaka, säger Lars-Erik Holm.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.