Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Samband mellan influensavaccin och sömnsjukan

Annons

Det ska nu utredas om det kan finnas ett samband mellan svininfluensavaccinet, Pandemrix och sömnsjukan, narkolepsi. Detta efter att en läkare i södra Sverige uppmärksammat sex fall där barn mellan 12 och 16 år drabbats av sömnsjukan några månader efter att de vaccinerats, skriver Svenska Dagbladet på nätet. Läkaren som slagit larm om detta är enligt Läkemedelsverket specialist på narkolepsi, och därför ska Läkemedelsverket&nbspnu&nbsputreda om sömnsjukan kan vara en bieffekt av svininfluensavaccinet.

Det rör sig om totalt sex fall där barn mellan 12 och 16 år fått diagnosen narkolepsi, och samtliga av dessa barn hade en till två månader tidigare fått vaccinet Pandemrix, vilket gör att Läkemedelsverket inte kan utesluta ett samband.
– Det är vad vi kallar en signal som vi måste utreda så långt det går. Men vi vet fortfarande inte om det finns ett samband eller inte, säger Lennart Forslund, läkare och gruppchef för medicinsk information på Läkemedelsverket, till SvD.se.

Annons
Annons

– Vi ska nu skaffa oss ytterligare kunskap om hur det ser ut i hela landet och få ett grepp om hur många fall det finns, var de finns och om de alla är vaccinerade. Vi ska titta på hur många som brukar insjukna och om det är fler i år, säger Lennart Forslund.

Utredningen väntas ta några månader. Tills vidare uppmanar myndigheten sjukvården att vara särskilt uppmärksamma på att narkolepsi kan vara en bieffekt av vaccinet, samt att de ska rapportera in misstänkta fall.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.