Nyhet | Infektion

Nytt malariavaccin kan rädda liv

Annons

Ett nytt vaccin mot malaria som amerikanska och afrikanska forskare har testat i Mali tycks ge små barn ett bra skydd mot sjukdomen, enligt en ny rapport. Det nya vaccinet är baserat på en enda art av malariaparasiten och har testats på hundra barn mellan ett och sex år i Mali i Västafrika. Enligt en rapport som publicerats i tidskriften Public Library of Science tålde barnen doserna av malariavaccinet och producerade ett mycket starkt försvar av antikroppar. Barnen fick en av tre, gradvis starkare, doser av vaccinet eller ett kontrollvaccin mot rabies.

Forskarna kunde konstatera att den nivå av antikroppar som vaccinet skapade bland barnen var lika hög eller högre än antikroppsnivån hos vuxna som utvecklat ett immunförsvar under sitt liv då de ständigt utsatts för malariasmittan. Christopher Plowe, professor och ledare av studien är väldigt nöjd och positiv till de nya upptäckterna.
– Dessa upptäckter betyder att vi kan ha nått vårt mål att använda ett vaccin för att framkalla det naturliga skydd som det annars tar åratal av intensiv malariaexponering att uppnå.

Annons
Annons

Årligen för omkring en miljon människor som en följd av malaria. Forskarna hoppas att den nya studien ska kunna rädda livet på barn i Afrika, där de flest drabbade finns och merparten av dem är barn under fem år.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons