Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Nya influensan kan ha uppstått i Asien

Annons

Den nya influensan H1N1, tidigare kallad svininfluensan, uppstod i Asien och inte i Mexiko som man tidigare trott. Det hävdar forskare vid den amerikanska motsvarigheten till Jordbruksverket, The Agriculture Department. Forskarna menar att det finns övertygande bevis för att en mycket nära släkting till det nya viruset har cirkulerat i Asien, samtidigt som de menar&nbspatt det inte finns några bevis för att viruset, som består av en kombination av euroasiatiska och nordamerikanska gener, cirkulerat bland grisar i Nordamerika.

De menar att den nya virustypen uppstod i Asien där de två virustyperna kan ha mötts och blandats. Något som skulle ha kunnat ske i samband med att amerikanska avelsgrisar årligen exporteras till Asien. Några asiatiska grisar har dock inte, på grund av karantänsbestämmelser, exporterats till den amerikanska kontinenten. Men forskarna tror inte att det var en gris som tog tillbaka viruset till Amerika.
– Det mest sannolika scenariot är att det kom tillbaka med den enda däggdjursart som rör sig fritt över hela jorden, nämligen människan, säger Amy L Vincent, expert på svininfluensan vid The Agriculture Department´s Laboratory i Ames, Iowa, USA, till New York Times.

Annons
Annons

Forskarna kommer dock få svårt att bevisa den nya teorin då den person som tog tillbaka viruset förmodligen aldrig kommer att kunna hittas.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.