Nyhet | Infektion

Magläge räddade liv

Patienter som drabbats av en livshotande form av akut lungsvikt har större chans att överleva om de får ligga på mage under behandlingen. Det visar en studie, som är publicerad i New England Journal of Medicine, gjord på patienter med svår ARDS, en form av akut svår lungsvikt som innebär att lungornas funktion kollapsar.

Publicerad den: 2013-05-23
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

466 patienter randomiserades till att antingen behandlas liggande på mage 16-17 timmar per dygn eller till att ligga på rygg under hela behandlingen. Efter 28 dagar hade nära 33 procent hade avlidit i gruppen som låg på rygg, medan enbart 16 procent hade avlidit i gruppen som låg på mage. Vid 90 dagars uppföljning hade 23,6 procent avlidit bland dem som legat på mage, vilket kan jämföras med 41 procent bland dem som legat på rygg.

– Vi hade misstänkt att de här resultaten skulle komma. Tidigare liknande studier har inte varit lika välgjorda då patienterna har legat på mage endast några timmar. Effekterna på mortalitet syns först när patienterna fått ligga på mage i 16-17 timmar så som skett i den här studien, säger Margareta Mure, docent och överläkare på anstestesikliniken, Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Det är tidigare visat att behandling i bukläge ger en dramatisk förbättring på syresättning, men att det här är den första större studien där man kunnat visa att överlevnaden också ökar.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons