Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Infektion

Kombinerad spruta för influensavaccin

Annons

Nästa höst kan det bli aktuellt med endast en spruta med en kombination av vaccin mot den så kallade svininfluensan och mot den vanliga säsongsinfluensan. Den rekommendationen väntas komma från Världshälsoorganisationen, WHO enligt uppgift från Angus Nicoll, som är influensakoordinator på den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC.

Dessutom finns det förhoppning om att det kanske kan räcka med en spruta som räcker för några år framöver. Detta tack vare de hjälpämnen, så kallade adjuvanser, som har tagits fram för att förstärka verkan för vaccinet mot den nya influensan. Och trots att den vanliga säsonginfluensan förändras från år till år så skulle vaccinet kanske ändå kunna bli så kraftfullt med hjälpämnena, att man inte behöver ta sprutan lika ofta som nu, menar Angus Nicoll.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.