Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Screening ska minska smittspridning av hepatit C

Trots att det idag finns effektiv behandling mot hepatit C är det många som bli utan, vilket leder till allvarlig sjukdom och död. I en ny satsning ska Folkhälsomyndigheten se över hur provtagning och behandling kan nå ut till fler. Här är sprututbytesverksamheterna och kriminalvården viktiga aktörer, skriver regeringen i ett pressmeddelande.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-06-25

Annons

Hepatit C är en sjukdom som dödar många svenskar varje år. Om vi ska lyckas med målet att eliminera hepatit är det viktigt att se över befintliga system för att kunna bli effektivare i både behandling och förebyggande arbete, säger socialminister Annika Strandhäll.

Sedan årsskiftet ingår läkemedel mot hepatit C i högkostnadsskyddet för alla patientgrupper. Även kostnaderna för behandling med de nya effektiva läkemedlen har sjunkit avsevärt under de senaste åren. Samtidigt har det varit svårt att nå ut med behandlingen, bland annat då det finns ett mörkertal kring antalet smittade.

Effektiva metoder för screening av hepatit C

På uppdrag av regeringen ska Folkhälsomyndigheten nu analysera hur arbetet med att förebygga smittspridning av hepatit C kan förbättras, bland annat genom att se över systemet för testning, behandling och övervakning. Myndigheten ska vidare bedöma vilka metoder som är mest lämpliga för screening och ge förslag på hur landstingen i högre utsträckning kan nå ut till fler, till exempel personer inom sprututbytesverksamheterna, kriminalvården och psykiatrin.

Annons
Annons

På sikt är tanken är att underlaget som Folkhälsomyndigheten tar fram även ska inkludera insatser mot hepatit B.

Uppdraget ska stå klart senast den 1 juni 2019.

Annons
Annons

    Källor

  • Regeringen - https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2018/06/battre-behandling-och-forebyggande-arbete-for-att-eliminera-hepatit/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.