Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Leversjukdom

Experten om behandling mot hepatit C

Hepatit C är en leverinflammation som orsakas av ett virus (HCV) Sjukdomen är allvarlig, saknar ofta symtom och kan leda till skrumplever. Den 14 september chattade Soo Aleman, docent och biträdande överläkare inom hepatologi (leversjukdomar) med Netdoktors läsare om hepatit C. Här kan du ta del av hennes reflektioner kring chatten samt läsa mer om vad hon tror om framtidens behandlingar och metoder.
Annons

Soo Aleman arbetar som specialistläkare inom hepatologi och infektion på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. I sitt arbete möter hon dagligen hepatit C-patienter som går på kontroller och behandlingar. Hennes forskningsfokus ligger på patienter med skrumplever orsakad av hepatit C.

- Jag har tidigare forskat om hiv och tycker att det här med virus är intressant, säger Soo Aleman.

Antivirusläkemedel mot hepatit C

Det finns inget vaccin mot hepatit C men personer med kronisk hepatit C kan behandlas med en kombination av olika antivirusläkemedel som kan läka ut infektionen.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Under 2014 introducerades så kallade interferonfria läkemedel som med stor framgång förbättrat behandlingen av sjukdomen. Än så länge är det dock nationella riktlinjer som styr vilka som ska få dessa läkemedel.

- Man graderar hepatit C- orsakad leverskada på en skala mellan 1-4, där skrumplever motsvarar grad 4. Som patient måste man ha minst grad 2 för att få behandling. Det är med andra ord patienter med åtmionstone måttlig leverskada som kan få hjälp med behandling i dagsläget, något som kan ändras om priserna går ner ytterligare i framtiden, säger Soo Aleman.

Behandlingarna inte tillräckligt billiga

Under Netdoktors chatt om hepatit C lade Soo Aleman märke till att det var flera av frågeställarna som inte har någon leverskada och därför inte kan få någon behandling.

Annons
Annons

- De undrade vad de ska göra och när de kan få behandling. Det är väldigt svårt att förutsäga när de kan bli erbjudna behandling i framtiden. Priserna på de nya medicinerna har redan fallit mycket, men de är fortfarande inte tillräckligt billiga för att alla ska kunna få behandling. Jag förutsätter att priserna kommer att gå ner ännu mer, men hur fort det går vet ingen, säger Soo Aleman.

Hepatit C smittar via blod

Majoriteten av alla personer med hepatit C har fått smittan via intravenösa droger, men det finns också de som smittats via sjukvården eller via modern vid födseln. Särskilt utsatta är de blödarsjuka personer som fick läkemedel mot blödarsjukdom innan 1992, eftersom läkemedlet utvanns av blodprodukter som kunde vara smittade med hepatit C. Flertalet av dessa patienter kan idag inte få behandling eftersom de inte har någon leverskada.

- Sedan finns det kvinnor som vill skaffa barn men som inte kan erbjudas behandling för att stoppa spridningen av hepatit C till barnet. Risken att ett barn smittas är låg, men varje smittat barn som föds 2015 är ett misslyckande för vården, säger Soo Aleman.

Alkohol och hepatit C

I samband med Netdoktors chatt om hepatit C lade Soo Aleman särskilt märke till att det var många av läsarna som funderade över sjukdomen i samband med alkoholintag. Soo Alemans inställning är att personer med kronisk hepatit C och skrumplever helt bör avstå alkohol.

- En person som blivit av med sin hepatit C kan dock dricka alkohol i mindre till måttliga mängder efter utläkning men inte om man hade mycket skada i levern innan behandlingen. Om man har haft omfattande leverskador innan utläkningen av hepatit C, så ska man vara försiktig tills levern återhämtat sig. Om man bara hade måttlig skada innan utläkning så kommer enstaka glas förmodligen inte att påverka levern, säger Soo Aleman.

Nya behandlingar mot atopiskt EKSEM – är de för dig? Här får du som lever med atopiskt eksem koll på läget »

Blandar ihop hepatit A och B

I sitt yrke stöter Soo Aleman ofta på nybesökspatienter som tror att de blivit vaccinerade mot hepatit C eller att de testats för det i samband med graviditet.

- Men så är inte fallet. Man kan inte vaccinera sig mot hepatit C och det görs inga regelbundna kontroller av kvinnor som är gravida. Många verkar blanda ihop hepatit B med hepatit C, säger Soo Aleman.

Fakta Hepatit B och C

Hepatit B orsakas av Hepatit B-virus. Sjukdomen är mycket smittsam och kan smitta via blod, sexuell kontakt eller via mor till barn vid graviditet. I många länder vaccineras människor mot viruset vid födseln men inte i Sverige där det oftast erbjuds som ett resevaccin. Hos 95 procent av de vuxna som får hepatit B läker smittan ut av sig själv. Den kroniska hepatit B-infektionen är svår att läka ut med antivirusbehandling.

• Hepatit C smittar främst via blod. Majoriteten av de som smittas av hepatit C får en kronisk infektion. Personer som injicerar droger bör aldrig dela sprutor eller kanyler med andra. Man bör även undvika att dela rakhyvel och tandborste med en smittad person. Det finns ännu inget vaccin mot hepatit C men med antivirusbehandling hoppas man att fler ska tillfriskna från infektionen.

Läs hela chatten med Soo Aleman här

Källa: Netdoktor och Soo Aleman, expert inom hepatit C vid Karolinska Universitetssjukhuset.

­­­­­­­­­­

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons