Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Svininfluensan tar fart på nytt

Just nu är det ovanligt många som är allvarligt sjuka i influensan, det rapporterar Folkhälsomyndigheten. Spridningen domineras av det virus som orsakar svininfluensan. Personer som tillhör en riskgrupp för svår influensasjukdom bör vaccinera sig men det är bråttom.
Annons

Har du drabbats av influensan i år? Då är du inte ensam. Just nu härjar influensan över hela landet och värre väntas det bli enligt de övervakningssystem Folkhälsomyndigheten använder sig av. Just nu är det ovanligt många som är allvarligt sjuka i influensan. Spridningen domineras av influensa A(H1N1)pdm09. Det rör sig med andra ord om den så kallade svininfluensan som gjorde många människor sjuka under 2009 och som efter det har cirkulerat som en vanlig säsongsinfluensa.

Allra störst ökning har influensan haft i Svealand och Götaland medan den i Norrland ligger på en stabil nivå. Inom ett par veckor räknar myndigheten med att toppen nås.

I år har hittills 87 personer som insjuknat i influensa behövt intensivvård, vilket är en ökning om man jämför med de tre senaste säsongerna. 33 av dem som fått vård är mellan 40-65 år medan resterande 32 patienter är 65 år eller äldre. Medianåldern för de som fått svininfluensan är 48 år.

Annons
Annons

Bråttom med vaccinering

Folkhälsomyndigheten skriver i sitt pressmeddelande att personer som tillhör en riskgrupp för svår influensasjukdom kan överväga att vaccinera sig men att det är bråttom. Det tar nämligen tid att få ett ordentligt skydd av vaccinet. Har man otur så hinner man bli sjuk innan vaccinet hinner verka.

Det kan ta upp till två veckor att få ett fullgott skydd efter att man vaccinerat sig.

Folkhälsomyndigheten skriver också att personer som blir allvarligt sjuka eller tillhör en riskgrupp för svår influensasjukdom, exempelvis gravida, astmasjuka, har hjärtsjukdom eller lungsjukdom, bör ta kontakt med sjukvården eller ringa 1177 Vårdguiden om de inte vaccinerat sig och för att få bedömning om man blir influensasjuk.

Läs mer om influensan, hur den sprids och vad du kan göra om du blivit sjuk

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.