Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

”Viktigt att alla som kan vaccinerar sig”

I höst väntar en gigantisk massvaccinering av svenska folket mot den så kallade ”nya influensan”, A (H1N1). Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet, berättar om vikten av att så många som möjligt vaccineras.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2009-08-21

Annons

 

– För att undvika att stora delar av samhället insjuknar är det av stor betydelse att alla som kan går och vaccinerar sig. Vi får de största skyddseffekterna både för utsatta individer och samhället i stort genom en massvaccinering, säger Ander Tegnell.

Tanken är att alla som bor i Sverige ska erbjudas vaccin mot den nya influensan. Till en början har dock Socialstyrelsen beslutat att prioritera gravida, personer med kroniska sjukdomar och sjukvårdspersonal. När nya influensavarianter uppdagas, som i detta fall, brukar omkring 30-40 procent av befolkningen insjukna, vilket är en markant skillnad från den årliga influensan då endast några procent av befolkningen blir sjuka.

Annons
Annons

Är den nya influensan allvarligare än vanlig influensa?
– Ja det skulle jag säga, med motiveringen att det är mycket fler som kommer drabbas och det är allvarligt, säger Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

Än så länge har vaccinet, som kallas Pandemrix, inte blivit godkänt av Europeiska läkemedelsverket, Emea, och inte heller av Europeiska kommissionen. Men de kvalitetskontroller som gjorts tyder inte på att det skulle vara några konstigheter med produkten eller att vaccinet för den delen medför några allvarligare biverkningar, uppger Tegnell. Men det finns en grupp som bör vara försiktiga med att vaccinera sig.
– Personer som är överkänsliga mot ägg bör undvika vaccinet då det finns en liten risk att läkemedlet innehåller små rester av ägg.

Socialstyrelsen går nu ut med information till samtliga landsting om hur vaccinet fungerar, och hur en vaccinering går till. Därefter är det upp till varje landsting att bedöma vilket tillväga gångsätt som är lämpligast för respektive landsting.
– Själva vaccineringen kommer förmodligen att ske på lite olika sätt beroende på var i landet man bor. Centrala Stockholm kommer säkert ha ett annat upplägg än norrlands inland till exempel. Huvudsaken är att landstingen når ut med informationen om att samliga bör vaccineras, säger Anders Tegnell.

För att vaccinet ska ha effekt ska man, enligt Tegnell, ta två sprutor med tre veckors mellanrum. Men trots en massvaccinering befaras ett stort antal insjukna, omkring 400 000 svenskar beräknas drabbas under hösten. För att förhindra smittorisken går Socialstyrelsen nu ut med tips och råd till bland annat skolor och dagis. På Socialstyrelsens hemsida står det bland annat att det är viktigt att barn och vuxna som vistas i skolan är noga med att följa hygienrutiner, som att till exempel tvätta händerna ofta och noggrant, att hosta och nysa i armvecket och att stanna hemma om man är sjuk.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.