Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Folkhälsomyndigheten föreslår HPV-vaccin till pojkar

Folkhälsomyndigheten vill att Sverige inför HPV-vaccination för pojkar. Myndigheten bedömer att vaccination mot HPV uppfyller smittskyddslagens kriterier och bör ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. 


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2017-07-03

Folkhälsomyndigheten föreslår HPV-vaccin till pojkar
Annons

– Äntligen ett gediget kunskapsunderlag som bas för beslut om HPV vacciner till pojkar. Ett glädjande besked, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet.

I en tidigare intervju med Netdoktor berättade Joakim Dillner att han skulle bli väldigt förvånad om Folkhälsomyndighetens förslag landade i att inte föreslå en könsneutral vaccinering mot HPV.

– Det som är mest akut för svensk del beträffande könsneutral HPV-vaccination är att det helt klart skett en ordentlig trendförändring. För ungefär tio år sedan var det många studier som bara inkluderade cervixcancer (livmoderhalscancer, reds anm) som outcome och studierna hade även helt fel ingångsvärden på vad vaccinen kostade. Numera inkluderar studierna alla HPV-associerade cancerformer och har mer relevanta värden på vad vaccinerna kostar. Varenda studie kommer fram till att det är kostnadseffektivt med en könsneutral vaccinering. Det är alltså inte en fråga om, det råder snarare ingen tvekan om att det en könsneutral HPV-vaccinering vi ska ha i Sverige.

Annons
Annons

Nu har Folkhälsomyndigheten, efter en längre tids utredning av frågan om HPV-vaccin till pojkar, kommit fram till att Sverige bör införa HPV-vaccination för pojkar. 

HPV-vaccinering förväntas ha direkt effekt på cancerbördan hos män

Sedan 2012 vaccinerars flickor i Sverige mot varianter av HPV som kan orsaka cancer. Folkhälsomyndighetens beslutunderlag om HPV-vaccination av pojkar i det allmänna vaccinationsprogrammet visar att det är hälsoekonomiskt, det vill säga kostnadseffektivit att vaccinera pojkar. Den visar också att både smittspridning och sjukdomsbörda skulle minska.

HPV-virus är relaterat till en betydande sjukdomsbörda hos såväl kvinnor som män.

– Det här är ett viktigt förslag. Det ger oss en möjlighet att förebygga cancer och det är inte så ofta man kan det, säger Adam Roth, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.

Annons
Annons

Folkhälsomyndigheten beräknar att 120 fall av cancer per år kan förebyggas, varav hälften bland män, om även pojkar HPV-vaccineras.

Vaccinet förväntas ha direkt effekt på cancerbördan hos män, och då särskilt män som har sex med män, en grupp med stor börda av HPV-relaterad sjukdom och sämre indirekt skydd genom flockeffekt i ett vaccinationsprogram som enbart omfattar flickor.

Folkhälsomyndigheten vill att vaccinet ska ingå i det nationella allmänna vaccinationsprogrammet även för pojkar. De har skickat förslaget på remiss fram till den 10 september och ska sedan lämna över det till Socialdepartementet.

Läs mer om HPV och HPV-vaccin här

  Källor

 • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2017/juli/folkhalsomyndigheten-foreslar-hpv-vaccin-mot-cancer-aven-till-pojkar/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2017-07-3 15:45 (7 år sen)

  Det låter klokt, dock det måste först fast ställas, att inga biverkningar kommer att träda fram...

  Staten tänker för mycket på ekonomin hitt och ditt, vi är staten, ta hand om de sjuka och till er läkare ni ska ta er jobb på alvar, har ni minsta lilla mistanke på sjukdom skicka patienten till rätt avdelning (röntgen/ultraljud) istället för att säga "jag tor inte, tro gör man i kyrkan, här ska du bevisa, det du säger." Lita inte på dagens läkare.

 • Avatar Tidigare användare 2017-07-3 14:46 (7 år sen)

  Tråkigt att chansa på pojkars hälsa med vaccin som kan ge hemska skador...

 • Avatar Tidigare användare 2017-07-3 13:53 (7 år sen)

  Hur kan man ens fundera över att vaccinera öht när vacciner inte är tillfredsställande säkra? Så j-kla korkat rent ut sagt. Alla dessa adjuvanser som finns i vacciner är ju rent ut sagt gifter !!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.