Nyhet | Fästingar

Allt fler fästingar ökar risken för TBE och borrelia

På grund av tidig vår och mild vinter kan det bli extra mycket fästingar i år. Enligt fästingforskare kan det även på längre sikt bli allt fler fästingar i takt med att det blir varmare på grund av klimatförändringarna.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2014-05-07
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

– I år kan det bli mycket fästingar med tanke på att vi har haft en mild vinter och en tidig start på våren. De vuxna fästingarna blir aktiva runt fem-sex grader och larver och nymfer bli aktiva runt sju-åtta grader och nu har det trots allt varit över en tio grader under en längre period, säger John Petterson, fästingforskare vid Uppsala Universitet.

Han har just blivit färdig med sin avhandling om fästingar som bär på smittan TBE – även kallad fästingburen hjärninflammation. Fortfarande är det dock bakteriesmittan borrelia som är den vanligaste sjukdomen man kan få av fästingar. Kring 10 000 människor smittas varje år av borrelia i Sverige och ända upp till 20 procent av fästingarna kan bära på borrelia i vissa områden.

Anledningen till att fästingarna blir allt fler är på grund av klimatförändringar. Vi får längre vegetationsperioder och varmare väder som är behagligare klimat fästingen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons