Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bältrosen ledde till hjärnhinneinflammation

Våren 1991 fick Carina Johannesson, vid tidpunkten 32 år gammal, utslag från fingrar upp till bröstet på sin vänstra kroppshalva.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-02-28

Bältros som ledde till hjärnhinneinflammation
Annons

– I början gjorde det inte alls ont, egentligen bara när jag kom i kontakt med vatten. Men bara ett par dagar senare gör det overkligt ont och jag minns att mamma sa att jag förmodligen fått bältros. Ibland är man så konstig men bara för att mamma sa att det är bältros så tänkte jag att det är det inte alls. Det är eksem svarade jag.

Läs även: Bältros - symtom och fakta om bältros »


Men plötsligt började Carina också få ”vansinnigt ont” i huvudet, som hon beskriver det. På akutmottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset skickades hon till neurolog som med hjälp av ryggmärgsprov konstaterade hjärnhinneinflammation.
– I över ett och ett halvt år levde jag med en huvudvärk som vägrade släppa och till och från under den perioden var jag sjukskriven från mitt jobb. Sju år senare fick jag ett återfall och kunde inte ta mig upp ur sängen. Jag förstod flera dagar efteråt att det var bältros och att jag fått tillbaka symtom på hjärnhinneinflammation.

Sedan dess har Carina haft sju bältrosinfektioner med jämna mellanrum och den kroniska huvudvärken har hon fått leva med sedan 1998.

Allt fler patienter med komplikationer från bältros upptäcks

Carina är inte ensam om att ha svåra komplikationer efter en infektion av bältros.  Resultat från Netdoktors upplysningskampanj Bältroskoll.se visar att 70 procent av respondenterna drabbats av svåra smärtor av sjukdomen. För ungefär 15 procent av dem har nervsmärtorna blivit bestående. En avhandling från Sahlgrenska Akademin visar även på en tydlig koppling mellan bältros och hjärnhinneinflammation.

Annons
Annons

– Eftersom det idag finns bättre diagnostiska metoder och större medvetenhet om att bältros kan ge symtom från hjärnan upptäcker vi allt fler patienter med komplikationer som hjärnhinneinflammation orsakad av bältros, säger Marie Studahl, överläkare vid infektionskliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

– Jag kunde aldrig tro att en bältrosinfektion kunde orsaka så mycket smärta och påverka hela allmäntillståndet, säger Carina Johannesson som är en av cirka 200 personer som årligen drabbas av infektion i hjärnan på grund av bältros.

Var fjärde svensk drabbas någon gång i livet av bältros. Sjukdomen kan leda till svåra nervsmärtor som inte sällan kan finnas kvar många år efter sjukdomen.

– Det råder okunskap om bältros tycker jag. När jag fick bältros första gången trodde jag bara att infektionen satte sig på midjan och att den sen med medicinering försvann. Aldrig någonsin trodde jag att  att man kan drabbas flera gånger och att den sätter spår på hälsan i flera år, säger Carina.

Annons
Annons

Läs mer om Bältros här »

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Inez 2023-02-23 16:18 (16 månader sen)

  Jag hade hjärnhinneinflammation orsakad av bältrosvirus förra året. Hade ont i flera dagar och blev hemskickad från akuten två gånger. Tillslut blev jag medvetslös och fick åka ambulans in. Då fick jag ligga där i en vecka och få mediciner etc

 • Avatar Elisabeth 2020-09-10 08:30 (4 år sen)

  Hade bältros för andra gången nu i aug. Blåsorna försvann fort efter en kur med tab. Är det typ anti virus tab man får. Blåsorna satt utmed ryggraden i ryggslutet. Men värken i ryggslutet / svanken har inte försvunnit. Så nu på fm ska jag till en naprapat så får vi se vad han säger....

 • Avatar Ulla 2020-07-27 20:07 (4 år sen)

  Sant att det är ett helvete... Med långvarig eftersmärts.. Elektrisk kramper... Bra om det finns innformation om det är möjligt att ta vaccin efter att blåsorna gett sig men elektriska kramperna fortfarande eksisterar.

 • Avatar Tidigare användare 2020-05-24 15:30 (4 år sen)

  Bra och nyttig info! Tyvärr inte uppmuntrande om man som jag fått bältros alldeles ovanför och på övre ögonlocket och i pannan. Började med 2 veckors jobbig och mer eller mindre konstant huvudvärk som stegrade markant då första synliga symptomen visade sig. 5 dagar nu och antiviral medicin i 2 dygn så är huvudvärken väldigt plågsam. Inte roligt att det kan ta flera veckor och mer innan det ger sig.????

 • Avatar Tidigare användare 2019-06-15 02:06 (5 år sen)

  Fick nyligen för första gången Bältros, skaffade medecin inom 33 timmar, blåsorna gav med sig snabbt och gjorde egentligen inte ont föränn efter tre dagar. I två dygn hade jag jätteont, gick absolut inte att sova, var en djupare smärta än direkta hudsmärtor gör ont i levertrakten, ständigt ömmande.
  I dag ca två veckor efter utbrottet är såren nästan läkta men klåda och stickningar i huden kommer och går samt att den inre smärtan vid levern ännu inte gett med sig. Sjukskriven?? No way att Läkaren skrev en sådan.....

 • Avatar Tidigare användare 2019-04-3 21:35 (5 år sen)

  Jag har fått konstaterat bältros på axel nacke o skuldra. Kan man bada i bassäng med klor o badta utan att det blir komplikationer ?

 • Avatar Tidigare användare 2019-01-24 00:20 (5 år sen)

  Jag får bältros varje gång jag utsätts för psykiska påfrestningar. Hade bältros efter jul och nyår. Den helvetiska smärtan sitter i fortfarande. Så här kraftigt och långvarigt har smärtorna inte hållit i sig förr. Jag är 61 år gammal nu och fick Bältros första gången när jag var i 30-års åldern. Debuten var med en mindre hjärnblödning och hjärnhinneinflammation.

 • Avatar Tidigare användare 2017-12-17 06:47 (7 år sen)

  Opererades. För aunerysm i hjärnan febr 1987.I slutet av maj åkte jag till Benidorm flr at5 vila upp mig. Till midsommar fick jag bältros. Fick utslag i midjan vänster sida. Fick en fruktansvärd smärta. Denna sjukdom har förstört mitt liv. Den har återkommit ca 3 ggr per år. Smärtan är svår. Ingen alvedon hjälper. Jag har gått på KS Solna som försökt hjälpa mig. Skall äta Famvir i förebyggande men enär jag har svårt att tåla mediciner försöker jag ta vid attacker. Detta är en helvetes sjukdom. Finns ju inget som botar virus. Bara att försöka stå ut. Tyvärr skadar det huvud och kropp. Ett tips. Låt bli att äta sötsaker. Det gynnar viruset. Försök låta bli att stressad. Det är svårt enär man har så mycket stress i kroppen eftersom viruset går i nervbanorna. S3dan skriker kroppen efter sött. Tyvärr!!! Har just nu så här innan jul ett helvete. Det finns mycket att skriva om detta. B.I.B.O.

 • Avatar Tidigare användare 2016-04-13 12:29 (8 år sen)

  Har genomgått bältros, smärts 2 dgsr och därefter lite då o då. Jag känner nu när jag går uppe efter ungefär 6-7 timmar en sjukdomskänsla. Normalt?
  Blåsorna nästan borta.

 • Avatar Tidigare användare 2016-04-13 12:12 (8 år sen)

  Har genomgått bältros, smärts 2 dgsr och därefter lite då o då. Jag känner nu när jag går uppe efter ungefär 6-7 timmar en sjukdomskänsla. Normalt?
  Blåsorna nästan borta.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.