Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Svamp

Mjäll

Fjäll och irritation i hårbotten beror oftast på mjäll. Oftast är det lätt att behandla med mjällschampo.


Uppdaterad den: 2021-10-04

Annons

Vad är mjäll?

Mjäll är mycket vanligt förekommande och finns hos de flesta av oss i varierande grad. Det är varken smittsamt eller farligt, men det kan upplevas både generande och besvärande om det blir för mycket mjäll.

Annons
Annons

Symtom

Mjäll kännetecknas av flagande hud från hårbotten, vilket lätt syns om man bär mörka kläder eftersom mjäll är gråvita i färgen. Ibland förekommer klåda.

Orsak

Många faktorer har föreslagits som orsak till mjäll, till exempel torr hårbotten, fet hud, schamponering för ofta eller för sällan, ogynnsamt näringsintag, stress eller användning av hårvårdsprodukter. Även om de nämnda faktorerna kan bidra till att förvärra tillståndet är den egentliga orsaken sannolikt en fettätande jästsvamp med namnet Malassezia furfur (kallades förr Pityrosporum ovale).  Det är en svamp som finns i hårbotten hos de flesta av oss, men som inte nödvändigtvis orsakar några problem. 

Det är normalt att hudceller dör och ersätts av nya. Denna process tar i vanliga fall en och en halv månad. När omsättningen av hudceller sker i normal takt är fjällningen så obetydlig att den knappt syns. Men vid större tillväxt av Malassezia kan denna process ske så snabbt som på två veckor. Då är det så många hudceller som dör och stöts bort samtidigt att de klumpar ihop sig med hjälp av fett och hår från hårbotten, och därmed syns de i form av mjäll.

Det är inte helt klarlagt vad som orsakar tillväxt av jästsvampen i hårbotten, men många av de tidigare misstänkta orsakerna till mjäll nämns som möjliga bidragande faktorer, liksom en individuell variation i reaktionen på Malassezia. Ökad talgproduktion i huden gör att jästsvampen trivs, och mjäll är därför vanligare från tonåren till medelåldern, och förekommer oftare hos män. 

Annons
Annons

Diagnos

Enbart fjällning i hårbotten är typiskt för mjäll och kräver i regel ingen ytterligare undersökning. Torr hud som flagar liknar mjäll, men flagorna är vanligtvis mindre och de är inte lika fettglänsande som äkta mjäll.

Om huden i hårbotten är påverkad, eller om fjällningen sitter på andra ställen på kroppen, kan man behöva överväga andra tillstånd såsom eksem eller psoriasis, vilka i regel kräver receptbelagda preparat för behandling.  

Vid mjälleksem, så kallat seborroiskt eksemär symtomen mer påtagliga och huden mer irriterad. Det drabbar inte enbart hårbotten, utan kan även sitta i ögonbryn, vid näsvingarna, bakom öronen, på bröstet, i ljumskarna och ibland även under armarna. Den irriterade huden är ofta röd och fettglänsande och i regel täckt med vita eller gulaktiga flagor som fjällar av.

Vid kontakteksem orsakas rodnad och irritation i hårbotten av reaktion på hårfärg eller andra produkter som använts i håret, och vid atopiskt eksem har man ofta besvär på andra delar av kroppen.

Psoriasis kan också ge vit fjällning men då är huden som regel rodnad och förtjockad. Typiskt sitter psoriasis på armbågar och knän, men kan även förekomma på andra ställen och i hårbotten. Om hårbotten är drabbad är det inte heller ovanligt att de torra områdena sträcker sig ned i panna och nacke.

Behandling

Man behöver i regel inte kontakta sjukvården vid mjäll. I de flesta fall kan det enkelt behandlas med mjällschampo. Mjällschampo innehållande selen finns i dagligvaruhandeln. Vid otillräcklig effekt brukar schampo med ketokonazol kunna vara effektivt, det finns att köpa receptfritt på apoteket.   

Vid torr hårbotten kan man använda milt schampo som är speciellt avsett för torr och känslig hårbotten.

Om det inte hjälper, eller om man får andra symtom än fjällande hårbotten, så är det bra rådfråga sjukvården.

Prognos

Mjäll kan vara återkommande men är sällan svårbehandlat.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.