Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hud & hår

Seborroiska keratoser

Seborroiska keratoser är hudförändringar som är mycket vanliga. Till skillnad från leverfläckar finns det ingen risk för hudcancer, men ibland kan det vara svårt att skilja dem åt.


Uppdaterad den: 2020-02-20

Annons

Vad är seborroiska keratoser?


Seborroiska keratoser (kallas även för åldersvårtor, talgvårtor, senilvårtor, mjällvårtor) är vanligt förekommande utväxter i huden som beror på godartad tillväxt av de ytligaste hudcellerna. De är välavgränsade och har en fet och vårtaktig yta. Färgen varierar från hudfärgat till brunsvart. Utväxterna kan likna ett platt russin som ligger utanpå huden. De sitter ofta på bålen eller ansikte, men kan förekomma på nästan alla kroppsdelar. Vårtorna kan vara enstaka eller förekomma i grupper och kan variera i antal från några få till flera hundra.

Seborroiska keratoser är mycket vanliga. Oftast uppstår de efter 50-årsåldern och äldre personer kan ha tiotals seborroiska keratoser. De flesta får minst en seborroisk keratos under sin livstid och de blir vanligare och vanligare ju äldre man blir. Orsaken till seborroiska keratoser är okänd, men hos vissa förekommer en ärftlighet.

Annons
Annons

Diagnos

En seborroisk keratos kan likna en leverfläck.

En seborroisk keratos kan vara svårt att skilja från en leverfläck (födelsemärke, nevus). Seborroiska keratoser har oftast ett typiskt utseende som gör det lätt för läkaren att ställa rätt diagnos. Ibland kan det dock vara svårt att skilja mellan en seborroisk keratos och en leverfläck. I tveksamma fall kan dermatoskopi (diagnostisk teknik med förstoringsglas och speciell belysning) hjälpa till för att skilja dessa åt. Det är framför allt viktigt att inte förbise malignt melanom, som är en cancerform som utgår ifrån leverfläckar. Malignt melanom är en farlig sjukdom som behöver tidig behandling. 

Behandling

Seborroiska keratoser behöver inte behandlas. Om de ger besvär kan de lätt skrapas bort med ett instrument som ser ut som en vass sked. Detta kan efter lokal bedövning med en kräm som läggs på hudförändringen. Om ingreppet är mycket smärtsamt kan lokalbedövning ges i huden. Seborroiska keratoser kan också frysas bort med flytande kväve eller brännas bort med koldioxidlaser. Behandling på grund av kosmetiska skäl brukar inte ingå i den reguljära sjukvården. 

Annons
Annons

Prognos

Seborroiska keratoser är helt godartade och har ingen risk för att senare bli hudcancer. De är lätta att ta bort, men detta görs numera sällan inom offentlig vård om de inte leder till mycket besvär.

Det finns en viss tendens till att seborroiska keratoser kommer tillbaka. I så fall kan behandlingen upprepas senare.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.