Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hud & hår

Mollusker

Mollusker är ofarliga utslag som ser ut som små knottror i huden. De orsakas av en virusinfektion och försvinner oftast av sig själva efter sex till tolv månader.


Uppdaterad den: 2024-03-18

Annons

Vad är mollusker?

Mollusker är ofarliga små knottror på huden som orsakas av en virusinfektion i hudens yttersta skikt.

Annons
Annons

Symtom

De är oftast 2–5 mm i diameter och har en liten grop i mitten. Ibland finns bara någon enstaka mollusk, men ibland kan det bli många mollusker.

Mollusker är vanligast hos små barn och brukar sitta på magen, armarna, ansiktet eller nacken. De kan även förekomma hos vuxna och då oftast runt könsorganen, på nedre delen av magen och på övre delen av låren.

Diagnos

Utslaget har ett karaktäristiskt utseende vilket gör att diagnosen i de flesta fall är lätt att ställa.

Annons
Annons

Orsak

Mollusker orsakas av ett så kallat poxvirus. De smittar vid nära kroppskontakt eller via föremål som kan ha viruset på sig som handdukar, kläder eller leksaker, men smittorisken är liten vid normal kontakt. Molluskerna kan spridas till andra delar av kroppen när man kliar och tar på dem. Hos vuxna kan mollusker vara en sexuellt överförd smitta.

Behandling

Mollusker läker av sig själva och brukar därför vanligtvis inte behandlas. Får de läka på egen hand minskar också risken för ärrbildning. Om man samtidigt har ett kliande eksem kan detta behandlas med hydrokortisonkräm. Om barnet börjar klia på molluskerna kan man minska risken för infektion genom att hålla barnets naglar kortklippta och rena.

I sällsynta fall tas molluskerna bort på en läkarmottagning, exempelvis genom att skrapa eller frysa bort dem.

Prognos

Det kan ta två veckor till sex månader från det att man blir smittad tills molluskerna visar sig på huden. De flesta mollusker försvinner sedan av sig själva efter sex till tolv månader, men de kan också bli kvar mycket längre. Mollusker är en helt ofarlig hudsjukdom.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.