Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hud & hår

Keratosis pilaris

Keratosis pilaris, "kycklinghud", är ett ofarligt tillstånd med små knottror på huden, oftast på armarna, låren eller skinkorna.


Uppdaterad den: 2021-03-12

Annons

Vad är keratosis pilaris?

Keratosis pilaris är ett tillstånd då det bildas ett överskott av keratin som kan täppa igen hårfolliklarna (hårsäckarna) i huden. Tillståndet är mycket vanligt:

  • Kan förekomma före tio års ålder.
  • Är mest besvärande i ungdomsåren.
  • Kan försvinna av sig själv i vuxen ålder. 

Tillståndet förekommer hos både män och kvinnor. 

Annons
Annons

Symtom

Keratosis pilaris yttrar sig vanligen som små knottror på utsidan och baksidan av överarmarna, ryggen, låren och skinkorna. Huden kan påminna lite om "kycklinghud" och kännas som sandpapper.

Intensiv skrubbning eller tvättning av huden kan irritera och orsaka inflammation. Om man kliar och pillar på förändringarna kan det också leda till inflammation. Vid inflammation blir huden röd och lite varmare och smärtor kan uppkomma.

Orsak

Tillståndet orsakas av en överproduktion av keratin som utgör det yttersta lagret i huden (hornlagret) – det ämne som även naglar och hår består av. Keratinet klumpar ihop sig till små upphöjningar och kan också täppa igen hårsäckarna. Tillståndet är ofarligt men kan upplevas som kosmetiskt störande.

Orsaken till keratosis pilaris är okänd men förekommer ofta tillsammans med torr hud som iktyos  och atopiskt eksem – mer sällan tillsammans med allergi.

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen ställs med hjälp av det typiska utseendet. Inga prover eller andra undersökningar är nödvändiga.

Behandling

Många har haft keratosis pilaris från barndomen utan att besväras av det. Hos en del kan det förvärras under ungdomsåren. Så länge det inte finns några tecken på inflammation behövs ingen behandling.

Fuktighetskrämer eller mjukgörande krämer som innehåller salicylsyra, laktat eller karbamid kan ha viss effekt. 

Om besvären upplevs som mycket kosmetiskt störande kan man i vissa fall behandla med laser och kemisk peeling. 

Om förändringarna är mycket besvärliga i vuxen ålder kan det vara bra att låta en läkare titta på dem för att kontrollera att det inte rör sig om något annat.

Prognos

Vid längre tids behandling med mjukgörande hudkräm kan hudförändringarna minska en tid men de kommer snabbt tillbaka igen när man slutar med behandlingen. Man kan inte räkna med att slippa hudförändringarna helt.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons