Fakta | Hud & hår

Keratosis pilaris


Uppdaterad den: 2019-01-23
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är keratosis pilaris?

Keratosis pilaris är ett tillstånd då det bildas ett överskott av keratin som kan täppa igen hårfolliklarna (hårsäckarna) i huden. Tillståndet är mycket vanligt:

  • Kan förekomma före tio års ålder.
  • Är mest besvärande i ungdomsåren.
  • Kan försvinna av sig själv i vuxen ålder. 

Tillståndet förekommer hos både män och kvinnor. Möjligen är fler kvinnor än män drabbade.

Symtom

Keratosis pilaris yttrar sig vanligen som små knottror på utsidan och baksidan av överarmarna, ryggen, låren och skinkorna. Huden kan påminna lite om gåshud och kännas som sandpapper.

Annons
Annons

Intensiv skrubbning eller tvättning av huden kan irritera och orsaka inflammation. Om man kliar och pillar på förändringarna kan det också leda till inflammation. Vid inflammation blir huden röd och lite varmare och smärtor kan uppkomma.

Orsak

Tillståndet orsakas av en överproduktion av keratin som utgör det yttersta lagret i huden (hornlagret) – det ämne som även naglar och hår består av. Keratinet klumpar ihop sig till små upphöjningar och kan också täppa igen hårsäckarna. Tillståndet är ofarligt men kan upplevas som kosmetiskt besvärande.

Orsaken till keratosis pilaris är okänd men förekommer ofta tillsammans med torr hud som iktyos – mer sällan tillsammans med atopiskt eksem eller allergi.

Annons
Annons

Diagnos

Diagnosen ställer man med hjälp av det typiska utseendet. Inga prover eller andra undersökningar är nödvändiga.

Behandling

Det finns ingen effektiv behandling. Man har gjort få behandlingsstudier. Många har haft keratosis pilaris från barndomen utan att besväras av det. Hos en del kan det förvärras under ungdomsåren. Så länge det inte finns några tecken på inflammation behövs det ingen behandling.

Fuktighetskrämer eller mjukgörande krämer som innehåller salicylsyra, laktat eller karbamid kan ha viss effekt.

Om förändringarna är mycket besvärliga i vuxen ålder kan det vara bra att låta en läkare titta på dem för att kontrollera att det inte rör sig om något annat.

Prognos

Även om man kan minska utbredningen av keratosis pilaris är det inte realistiskt att tro att man ska kunna slippa hudförändringarna helt.

Vid längre tids behandling med mjukgörande hudkräm kan hudförändringarna minska en tid men kommer snabbt tillbaka igen när man slutar med behandlingen.