Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hud & hår

Aterom

Ett aterom är en cysta i överhuden som innehåller keratin "hornämne". Tillståndet är godartat och helt ofarligt.


Uppdaterad den: 2023-09-07

Annons

Vad är aterom?

Ett aterom är en cysta som innehåller keratin. Keratin eller "hornämne" bildas av en slags celler, så kallade keratinocyter, i överhuden. 

Aterom är mycket vanliga. 

Annons
Annons

Symtom

Ett aterom kan hålla sig litet i många år eller långsamt utvecklas till en liten knöl i underhuden. 

Det händer att ett aterom spricker och att innehållet kommer ut i underhuden. Detta utlöser en inflammationsreaktion. Då blir ateromet rött, varmt och svullnar upp. Ett inflammerat aterom kan tömma ut illaluktande, ostliknande material.

Orsak

En liten bit av överhuden kan, exempelvis genom en liten skada, kapslas in i hudlagret under överhuden och fortsätta producera hornämne. Eftersom hornämnet inte kan komma ut någonstans, men fortsätter att produceras, bildas efterhand en knöl i huden. En sådan knöl kallas aterom.

Annons
Annons

Diagnos

Diagnos är lätt att ställa utifrån ateromets utseende. Det är en mjuk, något gul och ofta bred knöl i huden. Den är rund och rörlig i förhållande till underlaget och varierar i storlek från några få millimeter till flera centimeter. Aterom är vanligast i områden som har rikligt med talgkörtlar:

  • I hårbotten.
  • I ansiktet.
  • Bakom öronen.
  • På överkroppen.

Behandling av aterom

Aterom brukar inte behandlas, men om ateromet ger obehag eller ofta blir inflammerat kan det opereras bort.

Om ateromet är infekterat, kan den tömmas via ett snitt. Vid rikligt innehåll i ateromet bör öppningen hållas öppen några dagar genom att ett litet dränage läggs in. Utvecklingen av ateromet bör kontrolleras efter tömning. Om det kommer tillbaka, kan det opereras bort helt och hållet.

Prognos

Tillståndet är godartat och helt ofarligt. 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.