Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Patientutbildning | Psoriasis |

Hudläkaren: Sola efter ett solschema om du har psoriasis

Sommar och bad med läkande solstrålar. Lever du med psoriasis kan solen göra mycket gott men om du solar fel kan psoriasisen bli värre.
– Det är viktigt att veta hur man ska sola när man har psoriasis, säger hudläkaren Birgitta Stymne.


Publicerad den: 2021-06-22

solskolan2

Solens värmande strålar ger oss inte bara de där sköna och härliga sommardagarna – en del av dem är även gynnsamma för behandling av en rad hudsjukdomar. En av de hudsjukdomarna är psoriasis.

Det är den kortvågiga UV-strålningen, den så kallade UVB-strålningen, som har en läkande effekt på psoriasisfläckar. Men som vid all solning gäller det att sola förståndigt. Det säger Birgitta Stymne, överläkare vid Hudkliniken, Universitetssjukhuset Linköping.

– Man ska tänka precis som alla andra, att man inte ska bränna sig i solen. Därför är det viktigt att skydda sig. Har man ljus hy så ska man vara extra försiktig. Har man mörkare hy tål man strålarna bättre men ska ändå vara försiktig, säger hon.

Sola på rätt sätt

I Sverige har cirka 3 procent av befolkningen psoriasis. Hos omkring 80 procent av dem kan symtomen förbättras avsevärt eller till och med försvinna med så kallad terapeutisk solning under sommarmånaderna i Sverige eller i annat varmt, soligt klimat. Men det är viktigt att man inte bränner sig, för då kan psoriasisen istället bli värre.

– Därför ska man sola efter ett solschema där man sakta ökar på tiden som man är i solen. När man har fått sin soldos enligt schemat så skyddar man psoriasisfläckarna precis som man skyddar övrig hud mot solen. Kläder är det bästa skyddet men där kläder inte kommer åt ska man använda solskyddskräm, säger Birgitta Stymne.

Skapa ett eget solschema

Vill du ha ett eget solschema som utgår från din hudtyp? Då ska du ta del av Solskolan i Aktiv patient. Du får även lära dig hur man förbereder huden för det terapeutiska solandet på bästa sätt, vilka psoriasisbehandlingar som kan vara skadliga ihop med solning och mycket mer.

Solskolan i Aktiv patient är faktagranskad av Birgitta Stymne. Utbildningen tar cirka 20 minuter, den genomförs på webben och är helt kostnadsfri.

Här hittar du Solskolan »

Här kan du kika in i Aktiv patient »aktiv patient preview psoriasis diabetes multipel skleros 725

Om Aktiv patient

Aktiv patient är en ny kostnadsfri tjänst från Netdoktor, som allt sedan starten 1998 arbetat för att förbättra folkhälsan och minska kunskapsklyftan mellan läkare och patient. I Aktiv patient får människor som lever med kroniska sjukdomar en möjlighet att öka sin kunskap om behandlingar och rättigheter, dela sina tankar med andra i samma situation i forum, ställa frågor till kunniga specialister samt bidra med sina erfarenheter och därigenom göra en viktig insats för framtida vård och behandlingar.

 Läs mer om Solskolan och Aktiv patient här »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Barbro 2021-06-28 14:45 (3 år sen)

    Har både PPP och PSA men tyvärr är det tvärtom för mig att solen påverkar min hud till det sämre får då mer utslag.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.