Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Akne (finnar)

Så mycket betyder huden för oss

Många av oss kan betrakta andra människors hudproblem och sjukdomar som triviala. Men sällan upplever den som någon gång i livet haft en hudsjukdom det som något trivialt.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-04-18

Annons

– Tvärtom! Det har gjorts en del studier som tittat på hälsorelaterad livskvalitet och olika hudsjukdomar. Det finns exempelvis väldigt bra studier på aknepatienter där man har tittat på deras livskvalitet. Deras hälsorelaterade livskvalitet är lika sänkt som patienter med svåra och livsfarliga sjukdomar så som epilepsi, astma, diabetes, psoriasisartrit och ryggont, förklarar Cristina Oprica, överläkare och hudläkare på Diagnostiskt Centrum Hud, Stockholm.

Huden avspeglar vårt välmående

Hudsjukdomar är vanliga. I befolkningsundersökningar i Sverige har man bland annat kunna se att 20-30 procent av den vuxna befolkningen anser att de har en hudsjukdom. Mer specifikt vet man till exempel att prevalensen för atopiskt eksem är cirka 20 procent hos unga vuxna, handeksem som är den vanligaste formen av kontakteksem har en årsprevalens på 10 procent. Psoriasis förekommer hos omkring 3 procent av befolkningen och akne är i särklass den allra vanligaste hudsjukdomen, som drabbar nästan alla unga och kan följa med ända upp till 40-års ålder.

– Att mäta livskvalitet i relation till olika hudsjukdomar är ett viktigt instrument för dermatologin och för oss dermatologer (hudläkare, reds anm). Det ger oss ökad förståelse för patienten och patientens upplevelse av sin sjukdom, hur livskvaliteten hos patienter pendlar under ett år och ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är det en vinst att kunna se hur en behandling fungerar på patienten.

Annons
Annons

Huden – människans största organ

Dagligen möter Cristina Oprica patienter som har någon hudsjukdom. Hon berättar om patienter som upplever sig själva som motbjudande, att de tror de bär på en smittsam sjukdom, hur de isolerar sig, utvecklar fobier och att de inte kan leva det liv de egentligen vill leva.

Akne drabbar främst unga och ofta i den sårbara tonårsperioden, vilket också gör dem extra utsatta. Nedsatt självförtroende, missnöje med utseendet, social isolering och ångest inför möten kan förekomma. Patienter med akne löper också en ökad risk för depression. I min kliniska vardag kan jag se hur patienters livskvalitet pendlar från besök till besök men det är inte alltid en tydlig korrelation mellan livskvalitet och sjukdomens svårighetsgrad.

En patient med medelsvår akne kan ha väldigt sänkt livskvalitet. En kliniskt lindrig akne kan alltså av patienten upplevas som stigmatiserande.

Det finns mycket missuppfattningar kring olika hudsjukdomar, dels från allmänheten men också från patienten själv. Den allra vanligaste missuppfattningen om akne är det finns en koppling mellan akne och dålig hygien, men det är hormoner och genetiska faktorer som spelar roll för uppkomsten av akne. Dessutom är akne liksom många andra hudsjukdomar kroniska och följer med hela livet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.