Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Akne (finnar)

Akneråd från skolsköterska och kurator

Som tonåring är det många tankar som snurrar i huvudet. Man försöker komma underfund med vem man är och man jämför sig med andra. För vissa kan finnar förstöra självförtroendet. Skolsköterskan och kuratorn ger sina bästa tips för hur du kan stötta din tonåring.

Publicerad den: 2014-11-28

Annons

Agnetha Sandström och Sandra Stendahl arbetar som skolsköterska respektive kurator på Högalidsskolan i Stockholm och de upplever båda att det har blivit allt tuffare att vara tonåring.

– Risiga kroppsideal har ju funnits länge, men med sociala medier har dagens unga mycket mer att förhålla sig till än vad jag hade när jag var tonåring. Det finns en förväntan om att man ska exponera sig själv på olika sätt, med till exempel Instagramkonton, där man får många kommentarer om sitt utseende. Det gör såklart mycket för självkänslan, säger kuratorn Sandra Stendahl.

Annons
Annons

Bagatellisera inte problemen med finnar

Finnar kan vara något som påverkar självförtroendet negativt, men skolsköterskan Agnetha Sandström menar att det inte nödvändigtvis är de som har mest akne som mår sämst.

– Ibland kommer flickor till mottagningen med en enda liten finne som de vill få bort direkt. Samtidigt händer det ofta att de elever som har verkliga akneproblem inte söker upp mig, utan det är istället jag som får kontakta dem och fråga hur de upplever det. De eleverna är kanske lite tryggare i sig själva, säger hon.

Annons
Annons

Det är viktigt att inte bagatellisera problemen med finnar även om man som vuxen inte tycker att det verkar så allvarligt. För enklare fall brukar hon rekommendera receptfria medel, medan de med svår akne ofta behöver receptbelagda krämer eller antibiotika. Agnetha Sandström går rakt på sak:

– Ungdomarna förstår inte alla gånger att de kan få ärr av finnarna, och jag tycker att det är sorgligt om de ska behöva gå med obehandlad akne. Så när de kommer till mig på hälsosamtal brukar jag passa på att fråga om de tycker att det är besvärligt med finnar och om de har någon behandling idag. Om de inte har det ber jag dem att prata med sina föräldrar och boka in ett samtal med mig.

Även föräldrar kan söka stöd

När elever söker upp kuratorn Sandra Stendahl är det ofta på grund av konflikter i kompisrelationer. Ibland är de ledsna efter skilsmässor och har svårt för att prata med sina föräldrar. Även som förälder kan man tycka att det är besvärligt att ta upp vissa ämnen med sin tonåring.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

– Det knepiga med tonåringar är ju att många inte vill prata med sina föräldrar, så du kanske inte får till det där samtalet just när det passar dig bäst. Tänk efter när ni brukar ha lättast för att prata och anpassa dig efter det. Kanske är det i bilen till träningen? Även om man ibland måste låta ungdomarna vara i fred är det samtidigt viktigt att ställa frågor och visa att man bryr sig. Det är en balansgång.

Hon råder också vilsna föräldrar att ta stöd och hjälp från andra, kanske genom att ringa BRIS föräldratelefon eller att prata med andra föräldrar.

– Du behöver inte vara ensam. Alla föräldrar till tonåringar sitter ju med i stort sett samma problem, säger Sandra Stendahl.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.