Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sov på sidan för att förhindra dödfödsel

Kvinnor bör sova på sidan under de sista tre månaderna av sin graviditet för att förhindra dödfödsel, menar forskare till ny studie.  


Publicerad den: 2017-11-20

Annons

I en studie, där man tittat på 1000 kvinnor. såg forskarna att risken för dödfödsel fördubblades om kvinnan sov på rygg under den tredje trimestern, skriver BBC News.

Kort om dödfödsel

 • Dödfödsel definieras av WHO som födelsen av dött barn från vecka 22, tidigare död benämns som missfall.
 • 3-4 av 1000 födslar beräknas vara dödfödslar i Sverige, vilket är 440 fall per år. Det är ett lågt antal jämfört med andra länder.
 • Om du har ökad risk för dödfödsel, eller känner att fosterrörelserna minskar eller upphör, bör man kontakta vården.
 • Den vanligaste orsaken till dödfödsel är att barnet får för lite näring från moderkakan. För tidig avlossning av moderkakan och havandeskapsförgiftning kan i vissa fall vara orsaken. Andra förklaringar kan vara missbildningar, kromosomavvikelser, infektion, sjukdom hos modern, koagulationsstörningar, navelsträngskomplikationer och komplikationer hos tvillingar. I cirka 25 procent av fallen förblir dödsorsaken okänd.

Källa: medibas.se

Forskarna tittade på 291 graviditeter som slutat i dödfödsel och 735 kvinnor som fött ett levande barn. Och nu menar författarna till studien att positionen som kvinnan somnar i kan ha en inverkan. Men man ska inte oroa sig om man vaknar på rygg menar de, enligt BBC News.

– Jag vill inte att kvinnor ska vakna upp på rygg och tänka: ”Herregud, nu har jag gjort något hemskt mot mitt barn”, säger Alexander Heazell som lett studien och som är verksam vid Tommy´s Stillbirth Research Centre vid St Mary´s Hospital i Manchester.

Annons
Annons

 

Han menar att man sover längre i den positionen som man somnar i, därför är det viktigt att ha det i åtanke.

– Dessutom kan du inte göra något åt den positionen som man vaknar upp i, men du kan bestämma vilken position du somnar i, säger han, enligt BBC News.

Studien har publicerats i British Journal of Obstetrics and Gynaecology (BJOG) och är enligt BBC News en av den störst i sitt slag.

4 tips: Sova på sidan

 • Lägg en eller flera kuddar bakom ryggen för att lättare hålla dig på sidan.
 • Om du vaknar under natten ska du kolla din sovställning och ändra om när det behövs, men om du vaknar på rygg ska du inte oroa dig. Rulla bara över på sidan.
 • Sov även på sidan under tupplurar på dagen.
 • Höger eller vänster sida spelar ingen roll, enligt studien.

Källa: Tommy’s Charity, BBC News

 

 

 

 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

 

 

.

 

  Källor

 • BBC news och British Journal of Obstetrics and Gynaecology (BJOG) - http://www.bbc.com/news/health-42025835
  http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1471-0528.14967/full

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.