Artiklar Planera barn
-
Hemorrojder
Mer än hälften av alla svenskar över 50 år har hemorrojder. Hemorrojder är små, blodfyllda knutor som från början sitter precis innanför, men senare också utanför, ändtarmsöppningen. Varför får man hemorrojder och hur blir man av med dem?
-
Illamående under graviditeten
Att må illa under första delen av graviditeten är mycket vanligt. Som tur är finns det åtgärder som gör att illamåendet kan minska. Och efter tre månader brukar de flesta må bra igen.
-
Sekret och ägglossning
I livmoderhalsen utvecklas hela tiden ett sekret från slemhinnan. De första dagarna efter menstruationen är sekretet mycket sparsamt. Detta kallar man för de torra dagarna.
-
Akut-p-piller ("dagen-efter-piller")
Akut-p-piller har också kallats ”dagen-efter-piller” och är en nödlösning som finns för att om möjligt förhindra att en oönskad graviditet uppstår efter ett oskyddat samlag.
-
Minipiller
Minipiller är en hormonell preventivmetod men innehåller bara ett hormon, gulkroppshormonet gestagen. Gestagenet förändrar sekretet i slidan och i livmoderslemhinnan vilket försvårar för spermierna att transporteras upp till äggledarna.
-
Gynekologisk undersökning
Alla människor är mer eller mindre blyga, speciellt när man skall visa sina mer intima kroppsdelar för någon man inte känner, därför kan ett gynekologbesök vara jobbigt för vissa. Här får du reda på hur undersökningen går till.
-
Amning eller mjölkersättning?
Amning är utan tvekan det bästa alternativet för den nyfödda. Men det finns kvinnor som av olika anledningar inte vill eller kan amma.
-
Ofrivillig barnlöshet
Att skaffa barn upplever många som självklart. Men det är inte alla som kan få barn. Både fysiologiska och psykologiska hinder kan resultera i ofrivillig barnlöshet.