Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Planera barn

Att vara pappa

Jonas är pappa till två barn, en dotter på fyra år och en son på ett halvår. Här berättar han om sitt liv som pappa.

Publicerad den: 2008-10-02

Annons

Om du jämför ditt liv nu med det du hade för fem år sedan, vad är de största skillnaderna?

- Jag har fått ett helt nytt liv. Rent bostadsmässigt så bodde jag och min fru för fem år sedan i en tvåa på söder i Stockholm. Då hon blev gravid flyttade vi ut till en villa på Värmdö.

Annons
Annons

En annan stor skillnad är att vi har fått ett förändrat socialt liv, speciellt när det gäller kompisrelationer. Numera umgås vi mer med vänner hemma hos varandra. Många av mina kompisar fick barn ungefär samtidigt som jag vilket har lett till att vi har fått ett fördjupat umgänge.

Men den största skillnaden är såklart att jag nu har en ny, nära och viktig relation till mina barn. Att jag numera lägger en stor del av min tid på två helt nya personer som inte fanns för fem år sedan. Först nu har jag insett att det blir roligare ju äldre barnen blir. När min dotter var bebis handlade det mest om att sköta och ta hand om. Nu har hon blivit mer som min kompis och det känns helt fantastiskt.


Blev papparollen som du hade tänkt dig?

- Nej, inte alls. Eller, jag vill uttrycka mig så här: En sak som jag lärde mig under förlossningen och som har följt mig sedan dess är insikten om att ingenting blir som man har tänkt sig. Men det kan bli bra ändå. Det är en positiv känsla, en tanke som är mer utvecklande än stressande.

Annons
Annons


Vad är en bra pappa? Hur är man då?

- En bra pappa lyssnar på sina barn och respekterar dem. Han tar vad de säger på allvar. Samtidigt ska man ju vara sig själv och vara ärlig mot sitt barn, det märks om man försöker ta på sig en roll och ”spela bra pappa”. Så jag tycker att man bör vara sig själv men försöka plocka fram sina bästa sidor så ofta det går.


Kan du ge tre råd till blivande eller nyblivna pappor?

- Oroa dig inte.&nbspLyssna på ditt barn och din intuition, låt barnet utvecklas i sin egen takt. Lyssna inte på dina föräldrars råd, de har inte hängt med.


Hur ser du på framtiden? Vad önskar du dig mest som pappa?

- När man får barn får tiden en helt annan måttstock genom hur barnen växer. Så när det gäller tid önskar jag att jag hade råd att jobba mindre så att jag istället kunde spendera mer tid med min familj.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.