Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Prematurers koncentrationssvårigheter – kvar i vuxen ålder

Annons

En svensk långtidsstudie visar att mycket för tidigt födda barn har ökade koncentrationssvårigheter och vissa sociala problem även som vuxna men risken för kriminalitet minskar med åldern.

- Tidigare har man trott att de problem som de för tidigt födda brottas med under barnaåren senare växer bort, att utvecklingen hinner ifatt dem så att säga, säger psykologen Anne-Li Hallin, som har&nbsp skrivit en avhandling i ämnet.

Annons
Annons

Forskarna har följt drygt 100 barn under en 18-årsperiod varav hälften var födda före den 29:e graviditetsveckan och hälften efter fullgången graviditet.

När barnen var tio år hade de som var för tidigt födda större koncentrationssvårigheter och svårare att klara sig i skolan än kontrollgruppen. Åtta år senare fanns samma problem och skillnader fortfarande kvar.

Andra skillnader som visades i studien var att för tidigt födda i större utsträckning valde praktiska utbildningar på gymnasiet.

-Det är svårt att dra några långtgående slutsatser ur en så pass liten grupp som den här, men det här är en problematik man behöver forska mer kring, säger Anne-Li Hallin till Sveriges Television. Så vitt jag vet är det här första gången man undersökt den här psykologiska sidan hos för tidigt födda. Vi måste ta reda på mer hur den här gruppen utvecklas, inte bara begåvningsmässigt och fysiskt, utan även psykiskt.

Annons
Annons

Många av skillnaderna mellan för tidigt födda och fullgångna barn fanns kvar i vuxen ålder men inte alla. Trots att de som var för tidigt födda var mer utagerande i tioårsåldern var de mindre riskbenägna och färre hamnade i kriminalitet i vuxen ålder.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.