Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Graviditet

Graviditet kan orsaka återfall

Annons

Vuxna personer som har ätstörningar har ofta haft det i tidigare år, och drabbas sedan av återfall. Det är inte ovanligt att dessa återfall sker i samband med stora förändringar i livet, som kriser, depressioner eller graviditet. Det senare är till och med så pass vanligt att det finns särskilda mammagrupper eller stödgrupper för gravida och nyblivna mammor med ätstörningar.
– Många som haft en ätstörning har svårt för att gå upp så mycket i vikt som en gravid kvinna måste göra, säger Elisabet Wentz, överläkare på enheten för barnneuropsykiatri på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus på Sahlgrenska.

Tillsammans med professor Maria Råstam vid Lunds universitet har Elisabet Wentz genomfört en stor studie, där de följt 51 kvinnor med ätstörningar i 18 år. Det som bland annat framkommit i studien är att födelsevikten hos bebisar till kvinnor som tidigare haft anorexia nervosa var något lägre än genomsnittet. Sjukdomen varar i genomsnitt&nbsp7-8 år, och de flesta av kvinnorna i studien var inte längre sjuka när de blivit 32 år.
– En mätning av kroppssammansättningen i den här gruppen visade att andelen fett var signifikant lägre än i kontrollgruppen. Så nog tänker de på vad de äter, säger Elisabet Wentz, till Dagens Nyheter.

Annons
Annons

Tidigare studier som genomförts visar att det finns en ärftlig faktor i ätstörningar, men det kan handla mer om en personlighetsvariant. Mammor med ätstörningar tenderar också att oroa sig mer än flertalet över bebisens vikt, att barnen väger för lite eller för mycket.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.