Diastas – förbisedd graviditetsskada inom vården

Efter en graviditet kan kvinnor drabbas av diastras, magmuskeldelning, som kan leda till svåra smärtor och problem i vardagen. Trots att det är en vanlig åkomma är okunskapen stor inom vården, och hjälpen som erbjuds skiljer sig stort mellan landstingen och regionerna, rapporter SVT Nyheter.


Publicerad den: 2019-02-13
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

mage-kvinna
Annons

Diastras innebär att de raka magmuskelerna, som separeras för att ge plats år den växande magen, inte växer ihop igen efter att barnet är fött. Detta gör att musklerna i hela bålen blir instabila och kan resultera i svåra ryggsmärtor, tarmproblem, risk för framfall och inkontinens.

Vanligtvis går magmusklerna tillbaka efter förlossningen, men hos 30 procent av kvinnor som fött barn återstår problemen efter ett år, enligt en forskningsrapport som SVT rapporterar om.

– Det är inte bara smärtan som är bekymret, utan oförmågan att klara sig i vardagen fullt ut, säger Ulf Gunnarsson, professor och överläkare i kirurgi vid Norrlands universitetssjukhus, till SVT Nyheter. Han är även en av Sveriges främsta experter på diastas.

Annons
Annons

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Nationella riktlinjer på väg – ska jämna ut orättvisor

En stor del av problematiken för kvinnor med diastras är att okunskapen är stor inom vården, samt att vissa landsting erbjuder behandling medan andra inte gör det.

Diastas kan botas med hjälp av träning av bålmuskelaturen. När träning inte hjälper är operation ett alternativ, då sys de separerade bukmusklerna ihop igen. Svensk kirurgisk förening kommer senare i år att ta fram nationella riktlinjer för att motverka ojämlikheten inom vården.

– I vissa landsting är det ganska oproblematiskt, och i vissa andra landsting är det väldigt svårt för den här gruppen kvinnor att få hjälp. Jag tror att det beror på att det har funnits väldigt lite vetenskap att falla tillbaka på, och den vetenskap och kunskap som finns nu är ganska ny, säger Ulf Gunnarsson.

Annons
Annons

Livskvaliteten är lika låg som hos en obehandlade reumatiker

Hur många som lider av diastras är det ingen som vet, och tillståndet har ingen egen kod i Socialstyrelsens register. Men en studie har visat att så många som var tredje kvinna som fött barn har diastas ett år efter att barnet fötts, men alla får inte lika allvarliga symptom.

– När vi mäter livskvalitén hos diastaspatienter med standardiserade mått ser vi att den är väldigt kraftigt påverkad. Den ligger i på samma nivå som andra kroniska sjukdomar, till exempel reumatism som är obehandlad, säger Ulf Gunnarsson.

Så kvinnor som lider av diastas har lika låg livskvalitet som obehandlade reumatiker?

– Ja, de har ungefär lika låga värden.

Det här är diatras:

 • Diastas innebär att de raka magmusklerna, som separeras under en graviditet, inte har gått ihop igen ett år efter att barnet är fött. Är mellanrummet tre centimeter eller bredare räknas det som diastas.
 • Diastasen påverkas av om du är överviktig, vältränad, har fött många barn, hade en stor mage under graviditeten, gener, om du födde fler än ett barn.
 • Diastasen kan leda till ryggsmärtor, tarmproblem, inkontinens, risk för framfall mm.
 • Diastas leder till att “putmage”, kvinnor med diastas ser ofta ut att vara gravida trots att de inte är det.
 • Diastas kan botas med hjälp av träning av den inre bålmuskelaturen och knipövningar. Eller operationer då de separerade musklerna sys ihop igen.

  Källor

 • SVT - https://www.svt.se/nyheter/inrikes/stor-okunskap-inom-varden-om-graviditetsskador

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-02-17 12:51 (2 år sen)

  Min dotter har fått navelbråck efter graviditet. Fungerar som det beskrivs om Diastaten. Kan det vara Diastas hon lider av och inte navelbråck? Vilka är möjligheterna för att hon ska få en operation? Det har gått fyra år sedan graviditeten.

 • Avatar Tidigare användare 2019-02-13 12:48 (2 år sen)

  Jag har Diastas sen många år tillbaka. Har fött 3 barn samt 3 stora operationer där jag blev uppskuren från bäckenet och upp och in i naveln. Jag har svår ryggvärk och problem med avföring, sen är jag inkontinent och får hjälpmedel för det. Jag bor i Stockholm och undrar var kan jag få hjälp?
  Har diagnos Diastas från läkare på Sankt Görans sjukhus. Undersökt på Rosenlunds sjukhus men den läkaren vägrade operera mig.