Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Forskare: läkare ska räkna patientens leverfläckar

Den som har fler än elva leverfläckar på armen löper större risk för hudcancer. Om läkare tog sig tid att räkna antalet fläckar skulle man enklare kunna identifiera patienter som är i riskzonen för cancer, menar forskare bakom en ny studie.

Publicerad den: 2015-10-26

Annons

Totalt har man undersökt 3 000 tvillingar, vilket inkluderar 400 män och kvinnor som var drabbade av hudcancer. Under studien kunde forskarna se att kvinnor med fler än elva leverfläckar på höger arm oftare hade mer än 100 fläckar totalt på kroppen. Det medför i sin tur fem gånger högre risk att drabbas av hudcancer, malignt melanom. 

Läkaren Claire Knigt, verksam vid Cancer research UK, menar dock att cancer inte alltid behöver utvecklas från leverfläckar som redan finns.

 – Och titta inte bara på dina armar. Hudcancer kan utvecklas var som helst på kroppen, säger Knight till BBC News rapporterar TT.

Annons
Annons

Den nya studien är publicerad i British Journal of Dermatology. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-10-26 15:30 (9 år sen)

    Vad är en leverfläck egentligen? Jag har några som är väldigt ljusa - syns knappt. Jag tror det skulle var svårt att räkna på min arm.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.