8 frågor om hudcancer och solskador - hudläkaren svarar

8 frågor om hudcancer och solskador - hudläkaren svarar

Ska man vara extra noga med att kolla leverfläckar på händer, fötter och könsorgan? Behöver man verkligen solskydd trots att man aldrig bränner sig? Och ska man vara orolig för att få hudcancer om man solat mycket solarium? Här svarar Eva Eken, hudläkare och specialist i dermatologi på läsarnas frågor.


Publicerad den: 2018-07-02
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

1. Behöver man solskydd trots att man inte bränner sig?

Fråga:

Jag undrar om det verkligen är nödvändigt att använda solskyddsfaktor om man aldrig bränner sig? Själv blir jag aldrig röd, bara brun trots att jag är en blond nordbo.  Finns det någon fördel med att ändå använda solskyddsmedel trots att man aldrig bränner sig? Det finns forskningsrapporter som hävdar att det är hälsofrämjande att sola! Vad ska man tro?

Eva Eken svarar:

Solskydd är ju tänkt att vara ett hjälpmedel för att inte bränna sig i solen. Självklart är behovet mindre av solskydd om man har en hudtyp som tål solen bra. Det är dock viktigt att inte överskatta hud tålig man är. Vi ser ofta olika typer av hudtumörer hos människor med ljus hudtyp men som alltid upplevt sig vara väldigt tåliga och som därför solexponerat sig för kraftigt.

Det är sant att solen är hälsobefrämjande och det finns studier som visar samband mellan mycket utevistelse och hälsa. Men det är en dosfråga. Undvik långa stunder i direktsol för att snabbt uppnå solbränna. Det har däremot visat sig hälsobefrämjande att vistas korta stunder i solen ofta. Detta gäller egentligen både med eller utan solskyddsfaktor.

Annons
Annons

2. Leverfläck med lätta cellförändringar - vad betyder det?

Fråga:

Hej! Jag tog nyligen bort en leverfläck som egentligen inte såg så konstig ut, däremot tyckte jag att den växte och var mörkare i färgen än mina andra fläckar. Läkaren som tog bort den sa även att han inte trodde att det var någon fara, men att vi lika gärna kunde ta bort den. När jag fick provsvaren visade det sig att det var lite cellförändring. Vad betyder det? Samtidigt skriver han: ”men hela födelsemärket är nu borttaget”.  Jag antar att det betyder att det inte är någon fara, men ska jag vara orolig för att jag ska ha cellförändringar i fler fläckar eller att jag kommer få det i framtiden. Tack för svar!

Eva Eken svarar:

Hej,

Födelsemärken som har cellförändringar eller dysplasi som det ibland kallas finns hos 10-15% av befolkningen. Det betyder egentligen att strukturen och uppbyggnaden i födelsemärket i mirkoskop är oregelbunden men den finns inte någon ökad cancerrisk i dessa födelsemärken. Du behöver alltså inte alls vara orolig. Ofta tas födelsemärken bort för att läkaren inte helt säkert kan utesluta att det är något farligt men det svar du fått talar om att det inte är någon som helst fara. Detta är alltså inget förstadium till cancer. Att fläcken har tagits bort i sin helhet är bra eftersom pigmentceller som sitter kvar annars kan komma upp till ytan och se märkliga ut och vara svåra att bedöma i framtiden.

Annons
Annons

3. Får man sola när man har haft malignt melanom?

Fråga:

Jag hade malignt melanom på underbenet för 25 år sedan. Föredrar att vara i skuggan när det är för varmt. Men det känns skönt med solen i lagom värme. Får jag sola över huvud taget?

Eva Eken svarar:

Människor som drabbats av malignt melanom skall som regel vara väldigt försiktiga och inte bränna sig i solen eller eftersträva solbränna, ett råd som gäller alla egentligen. Naturligtvis måsta du få njuta av sommaren även om du haft malignt melanom. Undvik dock att få färg, använd tunna kläder och som för alla andra gäller att små små doser sol ganska ofta är hälsobefrämjande på sikt. Att vistas mycket ute är nyttigt men det är nog klokt att undvika direkt sol under långa stunder mellan 11-15 under högsommaren.

4. Är leverfläckar extra farliga på händer, fötter och könsorgan?

Fråga:

Hej. Jag har i flera år haft en leverfläck under fotsulan...Jag har hört att man inte ska ha i handflator och fotsulor samt på könsorgan? Stämmer detta?

Eva Eken svarar:

Nej det stämmer inte. Leverfläckar är inte farligare när det sitter på handflator, fotsulor eller könsorgan. Det är tvärtom ganska vanligt. De kan se lite annorlunda ut eftersom hudens anatomi är annorlunda på dessa hudområden. Typiskt för farliga födelsemärken oavsett var de sitter är successiv tillväxt över tid alternativt att en fläck blir mörkare eller ändrar form. Då bör du sökar läkare. Om det däremot är en fläck som ser ut som den alltid har gjort och som inte ändrar på sig behöver den inte alls vara farlig för att det sitter på ett specifikt ställe.

5. Hur lång tid tar det i regel att få malignt melanom efter man har bränt sig?

Fråga:

Hej! Är det någon kroppsdel som är farligare att bränna sig på? Är underbenen mer skyddade än andra delar på kroppen? Hur lång tid tar det i regel att få malignt melanom efter man har bränt sig?

Eva Eken svarar:

Hej,

Malign melanom kan uppstå i alla åldrar men framför allt från senare delen av tonåren och uppåt, väldigt sällan hos barn. Man tror att kraftiga solbrännor som barn ökar risken för melanom senare i livet men det är naturligtvis viktigt att skydda sig även som vuxen. Ett malignt melanom som väl dykt upp kan utvecklas långsamt eller snabbt beroende på hur aggressivt det är men det är alltid viktigt att avlägsna misstänkta melanom så snabbt som möjligt. Underbenen är faktiskt ett högriskområde hos kvinnor liksom ryggen på män. Möjligen hänger det ihop med den ackumulerade soldosen på dessa kroppsdelar på kvinnor respektive män.

LÄS MER: Så använder du solskydd på rätt sätt

6. Har solat mycket solarium - risk för hudcancer?

Fråga:

Hej! Jag solade väldigt mycket solarium när jag var 12 år för att jag ville få bort mina finnar, vilket hjälpte. Sedan har jag solat mycket solarium till och från tills jag var 35 år. Är nu 40 år. Har väldigt ljus hy. Fick alltid soleksem som barn och även i vuxen ålder. Vad ska jag hålla koll på nu? Kan man göra en helkoll på leverfläckar hos en specialist ? Är jag i riskzonen för hudcancer? / Med vänlig hälsning Sofie

Eva Eken svarar:

Hej,

Solarium ger UVA strålning vilket ju kan ökar risken på sikt att drabbas av olika typer av hudtumörer. Det är ju inte alls så att du med säkerhet kommer att drabbas men risken är lite större och du bör nog vara extra observant om du solat väldigt mycket. Soleksem är däremot inte något som ökar risken för hudtumörer. Om du har soleksem bör du vara försiktig med solen, använda solskydd och kläder och gradvis öka exponeringen under våren så att du successivt tål ljuset bättre.

Om du är generellt orolig är det ett bra tips att söka hudläkare för genomgång av huden under melanoma week då patienter kan söka hudläkare utan remiss för att hitta hudtumörer. Melanoma week är en vecka i maj då hudkliniker i hela Sverige är öppna för den här typen av underökning. Om du är mer specifikt orolig för en förändring som växer eller förändras över tid rekommenderar jag att du söker din vårdcentral och eventuellt ber om remiss till hudläkare.

7. Ta bort födelsemärken på barn?

Fråga:

Bör man ta bort stora eller utsatta födelsemärken på barn? Har en 5-årig son som har ett cirka 5-6 mm stort ljusbrunt födelsemärke i hårbotten. Det sitter på sidan av hjässan (ca 5-8 cm ovanför örat) och utsätts för ganska mycket sol då pojken inte bär keps, vid bad t.ex. Bör vi ta bort detta födelsemärke nu för att vara på den säkra sidan eller kan vi lugnt vänta tills han blivit äldre? Synd att utsätta honom för detta nu om det räcker att vi tar bort det i tonåren.Hur lång tid tar det för hudcancer att utvecklas i ett födelsemärke? Måste man utsätta födelsemärket för sol ett visst antal år, eller kan det dyka upp även hos barn/tonåringar (med eller utan solexponering)?

Eva Eken svarar:

Det låter som att detta är ett liten så kallat kongenitalt eller medfött födelsemärke. De dyker upp under de första levnadsåren. De är inte farliga och innebär inte någon ökad risk för melanom. Om ni känner er oroliga kan en hudläkare göra en bedömning av det men det är extremt ovanligt att hudcancer utvecklas från den här typen av födelsemärken som i din sons fall är litet. Som regel behöver de inte tas bort alls och i de fall vi opererar bort dem görs det som tidigast i tonåren.

LÄS MER: 8 frågor om soleksem – experten svarar

8. Son i tonåren fått diagnosen malignt melanom - måste vi vara rädda hela livet nu?

Fråga:

Min son diagnostiserades med malignt melanom för tre år sedan då har var ca 14,5 år. Det opererades bort och han går på kontroller var 6e månad sen dess. Hur stor är risken att det kommer tillbaka? Han har aldrig bränt sig som liten då han inte gillar att vara i solen. Måste vi vara rädda hela livet för att det ska komma tillbaka?

Eva Eken svarar:

Hej,

Jag förstår att det måste varit väldigt jobbigt att gå igenom hela processen med malignt melanom hos en så ung son. En del melanom har nog inte bara med solning att göra och ibland är det bara otur att drabbas så tidigt. Jag kan inte svara på hur stor risken är att det kommer tillbaka, det är lättare för onkologerna där han kontrolleras att svara  eftersom det ju varierar från person till person.

De flesta som kontrolleras efter bortopererade melanom klarar sig fint och just nu händer ju dessutom väldigt mycket positivt inom behandling av melanom. Viktigt i ett livsperspektiv för er son är att vara observant på nya förändringar och tidigt ta bort misstänkta förändringar vid minsta misstanke om att de avviker.

Läs fler svar från chatten

Frågorna ovan kom från en chatt som hölls den 29 juni 2018. Här kan du läsa alla frågor som kom in vid chattillfället:

Hudläkaren svarar på frågor om skaderisker i solen

 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar maria åkesson 2018-08-3 10:40 (48 dagar sen)

    Jag går på behandling för basaliom, har väldigt ljus hy och är nu väldigt försiktig med att vara i solen.Det jag undrar är att nu har jag upptäckt två nya sår på ryggen, ska jag vara orolig över att det kan sprida sig & utvecklas till malignt melanom??


Annons
Annons