Så många donerar blodstamceller till patienter med blodcancer

Allt fler donerar blodstamceller och 2017 blev ett rekordår för rekryteringen till det svenska registret för blodstamcellsdonatorer, som nu omfattar över 100 000 personer. Det rapporterar Vetenskapsradion.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-12-27
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Patienter med olika former av blodcancer är den största gruppen som är beroende av blodstamcellstransplantationer. De senaste åren har antalet donatorer ökat och en förklaring torde vara olika upprop i sociala medier.

– 2012 startade vi vår Facebooksida, vilket har gett ett enormt genomslag för oss. Tidigare hade vi bara blodcentralerna runtom i landet. Men Facebooksidan har ju gjort att vi når ut mycket bredare, säger Camilla Lindgren, koordinator vid Tobiasregistret, det svenska registret för blodstamcellsdonatorer.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Vissa regioner saknar donatorer av blodstamceller

Oddsen att hitta en matchande donator varierar mellan 70 och 20 procent, beroende på patientens genetiska ursprung.

Annons
Annons

– Idag finns 30 miljoner donatorer i register över hela världen. De flesta, eller kanske 10 miljoner, finns väl i Europa. Men i stora delar av världen, exempelvis Mellanöstern, Sydostasien och Afrika, har ju väldigt få utbyggda register, säger Mats Bengtsson som är medicinskt ansvarig läkare för Tobiasregistret.

Det gör det särskilt svår för patienter som kommer från vissa delar av världen att hitta lämpliga givare. Något som gör att fler donatorer ständigt efterfrågas.

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6845676

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-12-27 13:18 (4 år sen)

    Mycket bar info, samt att kunna föra vidare budskapet till grupper där det behövs donatorer