Fråga doktorn om myelom

Fråga   Cancer

Fråga: Frågor om myelom, M-komponent och andel plasmaceller

Hej!
Har en m-komponent Igg 56g/l, överprod 12% plasmaceller inga skelettförändringar och ej behövt behandling.

1. M-komponenten är ju ett mått på tumörmassan men det är väl också överproduktion på plasmacellerna. Jag tycker att med min höga m-komponent kunde man förvänta en högre produktion på plasamacellerna ?

2. Vad kan man göra när Albuminet går under referensvärdet?

3. Jag blir väldigt påverkad vid förkylningsinfektioner, ont i halsen och bihålor, väldigt igensvullen. Ibland svår hosta. Eftersom jag alltid har och har haft låg temp, får jag dålig gehör om jag söker vård för ev. antibiotika. Men eftersom jag blir så påverkad och dessutom har lång konvalecens, det tar minst en månad innan jag återfår mina redan nedsatta krafter tillbaka, anser jag att antibiotika skulle underlätta hela förloppet och slippa bli så dålig. På hematologen hänvisar de till vårdcentralen och vårdcentralen tycker att hematologen ska komma med riktlinjer. Så jag söker aldrig vård vid förkylningsinfektioner men jag börjar tycka att det inte känns rätt. Jag har fått dras med detta länge.

Svar:

Hej!

Det behöver inte finnas en klar korrelation till M-komponent och andel plasmaceller. Plasmacellerna ligger som i "öar" inne i benmärgen. Tas benmärgsprovet rakt in i en sådan ö kan halten plasmaceller vara högre respektive om benmärgsnålen inte hamnar i en plasmacellsö. Skillnaden är dock inte jättestor. 

Det är inte utifrån 12 eller 20% plasmaceller eller M-komponentens nivå som behovet av behandling tas.

Har du ofta förkylningar? Prata då med hematologen om detta. Du kanske har låga halter normalt immunglobulin och behöver tillskott av detta regelbundet.


Läs mer om Myelom »

Besvarade frågor under chatten

Denna fråga blev besvarad under expertchatten Vad vill du veta om blodcancer? Hematologen svarar på dina frågor. Nedan listas andra frågor besvarade vid samma tillfälle.

Fråga Besvarad
Myelom och lång väntan på behandling

2019-09-30 | 14:45

av Maria Strandberg

Multipel Myelom

2019-09-30 | 13:32

av Maria Strandberg


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons