Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Myelom

CAR-T och bispecifika antikroppar framstående i behandling av myelom

Lise-lott Eriksson, generalsekreterare för Blodcancerförbundet, har bevakat den årliga hematologikongressen European Hematology Association (EHA). Här delar hon med sig av de största höjdpunkterna och de senaste nyheterna från årets kongress. 


Publicerad den: 2023-07-14

Annons

EHA är en av de största kongresserna i Europa som handlar om hematologi. Där presenterar forskare och andra inom professionen ny forskning och nya vetenskapliga resultat inom olika former av blodcancer, som exempelvis multipelt myelom och KLL.

– Det har varit helt fantastiskt i år. Det har presenterats ett flertal nya uppföljningar av studier som har varit i fokus tidigare, berättar Lise-lott Eriksson

I videon kan du se Lise-lott Eriksson berätta om alla höjdpunkter från EHA 2023, och mer ingående om behandlingar och andra nyheter inom blodcancerområdet. 

Annons
Annons

 

Något som hon tar med sig extra från årets kongress är framstegen inom kombinationsbehandlingar och hur det används i utvärdering av studier. 

– Det handlar om att man idag ser så mycket bättre effekt när man lägger ihop olika terapier. Det här är något som har varit i fokus i flera år, men vi ser att studierna stärker värdet av kombinationsbehandlingar, säger Lise-lott Eriksson. 

– Här ser vi att man börjar använda MRD (Minimal Residual Disease) på ett helt annat sätt. Vi ser att om man har kommit till att vara MRD-negativ, ser vi så pass mycket bättre prognos än tidigare, fortsätter hon. 

CAR-T-behandling och bispecifika antikroppar 

De allra största punkterna på kongressen menar Lise-lott är CAR-T-behandling och bispecifika antikroppar. 

– Inom CAR-T-området är framför allt två studier framstående, varav den ena studien heter Karma-studien. Där använder man myelom i fjärde linjens behandling och studien visar ett svar på 70 procent, vilket är helt fantastiskt. Det här handlar om patienter som inte har något annat alternativ och ändå är det så många som svarar, berättar Lise-lott Eriksson. 

Den andra studien heter CARTITUTE och undersöker CAR-T-behandling av myelom i tidigare linje. Den studien visar respons på över 90 procent.

– Det är enormt fantastiskt. Det här är data vi inte alls har sett tidigare. Inom myelomområdet är även bispecifika antikroppar framstående, säger Lise-lott Eriksson. 

De nya terapierna CAR-T och bispecifika antikroppar, som även stod i fokus under förra årets kongress, är aktuella inom behandling av flera diagnoser. 

Annons
Annons

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Framsteg inom patientrörelsen 

En annan höjdpunkt från årets kongress är de framsteg som görs inom arbetet för patienterna och patientrörelsen. 

– Ett område som jag vill nämna är patient reference - de studier man gör och sätttet man idag resonerar kring hur patienter och patientföreträdare ska involveras. Både utifrån ett individperspektiv och ett systemperspektiv, säger Lise-lott Eriksson.

Inom individperspektivet handlar det om att man som patient ska vara delaktig i sin  behandling och vikten i att det görs studier på det området.  

– Det handlar mycket om att man som patient i behandling kanske inte alltid kan få allt, utan man måste förhandla lite med sig själv; vad är viktigast i en behandling? Det finns olika behandlingsalternativ, men man måste själv avgöra vad som är viktigast, förklarar hon.

Det kan exempelvis röra sig om att en del behandlingar är tidsbegränsade, medan andra behandlingar ger färre biverkningar men måste då pågå under längre tid. Då ska alltså patienten själv ha möjlighet att ta ställning i vad som är viktigast i sin behandling. 

I videon ovan berättar Lise-lott Eriksson om alla höjdpunkter från EHA 2023, och mer ingående om behandlingar och andra nyheter inom blodcancerområdet. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.