Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Myelom

Tips som lindrar fatigue (trötthet) vid multipelt myelom

Om du har myelom, eller någon cancersjukdom eller kronisk sjukdom, kan du känna dig trött på ett sätt som inte liknar vanlig trötthet. Det kallas fatigue och går inte att vila bort. Här kan du läsa mer om tillståndet och tips på egenvård som kan lindra tröttheten.


Publicerad den: 2023-11-28

Annons

Vad är fatigue? 

Fatigue (som är det franska ordet för trött) innebär att vara extremt trött, utmattad och ha brist på energi. Du kan exempelvis bli mycket trött utan att ha ansträngt dig. Fatigue går inte att vila eller sova bort och tröttheten kan kännas lika påtaglig som innan man gick och lade sig. 

Man kan känna en vilja att göra olika saker, men tröttheten gör det omöjligt. En del beskriver det som att det är en tyngd i kroppen som kan liknas med att “gå i tuggummi” eller att “benen känns som spagetti”. Känslan av trötthet kan variera över dygnet och kan komma plötsligt.

Symtom på fatigue kan exempelvis vara att man inte orkar vanliga vardagssysslor, att det är ovanligt svårt att koncentrera sig, minskad lust att delta i aktiviteter man tidigare tyckte om och att det känns omöjligt att ta sig uppför en trappa. 

Annons
Annons

Bidragande orsaker till fatigue 

Det finns många bakomliggande orsaker som kan bidra till fatigue. Det kan exempelvis vara: 

 • Sjukdomen påverkar ämnesomsättningen så att energiinnehållet i maten förbränns snabbare eller inte kan tillgodogöras fullt ut i kroppen. 

 • Sjukdomen och behandlingen kan ge biverkningar som påverkar sömnen och hur man äter. Sömnsvårigheter och minskat matintag kan göra en orkeslös och leda till ökad oro, vilket kan påverka sömnen. 

 • Man rör på dig mindre än man brukar på grund av sjukdomen och/eller behandlingen. 

 • Cancercellerna skapar en obalans i kroppens immunförsvar. 

 • Cancer och cancerbehandlingar kan orsaka blodbrist som i sin tur gör en tröttare. 

 • Olika former av psykisk påverkan som gör en deprimerad.  

Prata med din läkare och kontaktsjuksköterska om vad som kan vara orsak till din fatigue. 

Fatigue är vanligt vid cancer 

Nästan alla som har cancer upplever tillståndet i någon grad under sjukdomstiden och under cancerbehandling. Det kan variera hur svåra besvären är för olika personer.

Fatigue kan förvärras av andra symtom som illamående, smärta, blodbrist eller svårigheter att äta, vilket i sin tur kan göraatt man går ner i vikt. Fatigue kan också finnas kvar lång tid efter att cancerbehandlingen avslutats. 

Annons
Annons

Lever du med en MPN-diagnos? Då vill vi bjuda in dig till att delta i en enkätundersökning. Enkäten omfattar diagnoserna Polycytemia vera (PV), Essentiell trombocytemi (ET) och Myelofibros (MF) - Svara på enkäten »

Känslan av trötthet och brist på energi kan kännas överväldigande och det kan vara svårt för andra att förstå hur det känns. Det är viktigt att berätta för din kontaktsjuksköterska eller läkare hur du mår för att få bästa förutsättningarna för rätt vård. Tillsammans kan ni diskutera eventuell utredning och åtgärder för att minska din fatigue, de kan till exempel se till att du får träffa en fysioterapeut som kan ge dig råd.

Tips som kan lindra fatigue

Även om du inte helt kan bli av med din fatigue, finns det en del saker som du kan göra själv för att minska tröttheten.

 • Träna regelbundet och helst varje dag. Vad och hur mycket du tränar får du anpassa efter hur du mår. En promenad varje dag kan till exempel räcka för att göra att du mår bättre. 

 • Spara på krafterna. Vila gärna innan du blir för trött och ta paus ofta. Be om hjälp i praktiska göromål – som städning.

 • Prioritera. Försök att prioritera de saker du måste göra och det som är lustfyllt. 

 • Försök att ha ett socialt liv. Att träffa familj och vänner kan ge både extra energi och avkoppling. 

 • Balans i sömnvanor. Försök att behålla din vanliga dygnsrytm så att du kan sova på natten. 

 • När har du mest energi? Uppmärksamma vilken tid på dygnet du är som piggast. Då kan du planera in aktiviteter när du har mest energi.

Behandling vid fatigue

Behandlingen mot fatigue varierar beroende på vad det är som orsakar tröttheten. En utredning kan ofta inte peka ut en exakt och tydlig orsak till fatigue, och då finns det inte alltid någon medicinsk behandling att ge. Här nedan finns några exempel på behandling som kan lindra symtomen för fatigue. 

Ändra läkemedeldos

En del behandlingar kan orsaka trötthet. Då kan det gå att ändra på behandlingen eller justera dosen av en behandling för att minska trötthet som biverkning av läkemedlet.  

Behandling mot smärta

Smärta som inte är tillfällig kan göra dig trött. Då kan en bra smärtlindring vara något som kan hjälpa. 

Behandling mot depression

Det är inte ovanligt att den som behandlas för cancer blir deprimerad. Depression leder ofta till sömnbesvär och trötthet och kan behöva behandlas med samtalsstöd eller/och läkemedel.

Behandling mot blodbrist

Blodbrist kan göra dig trött. Det kan behandlas med läkemedel eller blodtransfusion.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

 

  Källor

 • RCC - https://cancercentrum.se/globalassets/cancerdiagnoser/blod-lymfom-myelom/stockholm-gotland/symtom-biverkningar-och-egenvard.pdf
 • RCC - https://cancercentrum.se/globalassets/cancerdiagnoser/gynekologi/stockholm-gotland/5.23-trotthet-vid-cancer---fatigue.pdf
 • Cancerfonden - https://www.cancerfonden.se/om-cancer/leva-med-cancer/trotthet-vid-cancer?gclid=CjwKCAiAsIGrBhAAEiwAEzMlC_OvFBPafm17Kq5gqdQRCpxDPo_ZjR-XQWUvep38hLa5PFZ3ONxMaRoCllwQAvD_BwE

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.