Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Myelom

Myelom: Svårt att äta under och efter behandling?

Lever du med multipelt myelom och har svårt att få i dig tillräckligt med näring? Försämrad aptit och illamående är inget ovanligt bland personer med cancer. Samtidigt har du som genomgår cancerbehandling extra stort behov att få i dig rätt näring och energi. Här är 6 tips till dig med nutritionsproblem.


Lovisa
Publicerad den: 2022-05-20
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

På vilket sätt nutritionsproblemen visar sig vid cancer varierar från person till person och diagnos. Vid myelom kan man generellt säga att problemen uppstår efter högdosbehandling och i sena skeden av sjukdomen. Även under de första 2–3 veckorna efter högdosbehandling kan exempelvis illamående och aptitlöshet uppstå. 

Lita inte på hungerkänslorna

Personer med cancer har extra stort behov av näring och energi för att kunna bygga upp nya friska celler och stärka immunförsvaret efter en behandling. Då är det viktigt att komma ihåg att kroppens eget varningssystem i form av hungerkänslor ofta är försvagat och speglar med andra ord inte näringsbehovet som finns. 

Försök att äta regelbundet på bestämda tider, istället för att vänta på att aptiten ska komma tillbaka. Då ökar chanserna att du får i dig vad som behövs. Fokusera på små mängder mat ofta istället för större portioner några få gånger om dagen. Det kan åtminstone kännas mindre övermäktigt och eventuellt lindra illamåendet något. 

Annons
Annons

Det är ingen som kommer kräva att du äter enligt normala måltidsmönster om det inte fungerar för dig. Gör så gott du kan. Är det frukostmat som fungerar bäst för dig? Ät frukost till lunch och middag också. Tänk på att lite mat är bättre än ingen mat.

Var uppmärksam på viktminskning 

Ofrivillig viktminskning är vanligt bland personer med cancer. Varför man går ner i vikt kan bero på flera olika saker. Dels kan sjukdomen i sig göra det svårt att både tugga, svälja och smälta maten. I vissa fall är det näringsämnena som inte tas upp som de ska. Även behandlingen kan ställa till det. En inte alltför ovanlig biverkan, särskilt efter strålbehandling, är smärtsamma blåsor och sår i munhålan, vilket såklart gör det svårt att äta. 

Kraftig viktminskning försämrar livskvaliteten och riskerar dessutom att försämra prognosen och möjligheten att fullfölja cancerbehandlingen. Så hur tufft det än är att få i sig näring är det ändå viktigt att på alla tänkbara sätt försöka täcka det dagliga energibehovet. 

Upplever du den här typen av problem behöver du snabbt få professionell hjälp i form av nutritionsutredning och individanpassade kostråd. Kontakt med dietist bör också etableras. Prata med din läkare eller kontaktsjuksköterska. 

Annons
Annons

Allsidig och varierad kost

Allsidig kost A och O för att boosta kroppen med energi och näring. Det finns inget livsmedel som innehåller allt, utan det krävs variation och bredd av mat som täcker hela kostcirkeln. Alltifrån kött, fisk, grönsaker, spannmål och mejeriprodukter. Måltiden bör ha hög fetthalt och innehålla minst ett proteinrikt livsmedel. Drick extra mycket, uppemot en liter mer om dagen. Det späder urinen så att njurarna inte tar skada av de slaggprodukter som sjukdomen och behandlingen kan orsaka. 

Bra och näringsrik mat

Frukt och grönt. Både råa och kokta grönsaker är fulla av viktiga näringsämnen. Även juice, frukt och bär innehåller bra mineraler, fibrer och vitaminer. 

Kött, fisk, ägg och nötter. Livsmedel som fisk, skaldjur och fågel innehåller både viktiga proteiner, vitaminer och mineraler. Till gruppen hör även ägg, ost, bönor och nötter.

Mejeriprodukter. Bra exempel på mat som ger bra tillskott av proteiner, fett, vitaminer och mineraler är mejeriprodukter som mjölk, yoghurt ost och smör. Även glass innehåller flera ämnen som kroppen behöver. 

Spannmålsprodukter. Exempel på mat som ingår i denna grupp är kolhydratrika livsmedel såsom bröd, pasta och ris. Förutom kolhydrater finns också fibrer, vitaminer och mineraler som är viktiga för kroppens funktion.

Okomplicerad mat som ger mycket näring

Att äta enligt tallriksmodellen kan såklart vara lättare sagt än gjort för en person med mycket biverkningar. I de här situationerna är det bra att välja mat som inte kräver någon större insats vad gäller tillagning, men som ändå ger mycket tillbaka i näring. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Äggrätter är ofta både enkla att tillaga, skonsamma och lättuggade. Livsmedel som ost, nötter och torkad frukt är energitäta och näringsrika och bra att ha nära till hands. Näringsdryck från apoteket är ytterligare en räddare i nöden som kan underlätta i vardagen och gå ner trots illamående. 

Ät innan sängdags

Försök äta något innan sänggående. Att minska uppehållet mellan sista målet på kvällen och första på morgonen ökar möjligheten att få i sig tillräckligt med energi och näring. Vissa personer upplever dessutom att de sover bättre när de har ätit. Rör på dig i den mån du klarar. Fysisk aktivitet har en positiv inverkan på aptiten och kan motverka illamående. 

Något annat som kan vara bra att tänka på är att om du får behandling som gör att du mår illa bör du undvika dina favoriträtter under dessa dagar. Du kan annars senare omedvetet koppla ihop dessa rätter med illamående.

Det är också viktigt att lindra de symtom som som försvårar näringsintaget genom god munvård, förebyggande läkemedel mot illamående och god smärtlindring. 

Läs också:


 

  Källor

 • Kostråd vid cancer, Medibas
  - https://medibas.se/handboken/kliniska-kapitel/cancer/patientinformation/rad-till-cancerpatienter/kostrad-vid-cancer
 • Nutritionsproblem vid myelom
  - https://kunskapsbanken.cancercentrum.se/diagnoser/myelom/vardprogram/rehabilitering-psykosocialt-omhandertagande-omvardnad/#chapter-9-3-3-Nutritionsbehandling
 • Dietister inom onkologi
  - https://dio-nutrition.se/material/informationsmaterial-fran-dio/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons